12:17 02.10.2020

IKEA не знайшла доказів використання незаконно заготовленої деревини із України

3 хв читати
IKEA не знайшла доказів використання незаконно заготовленої деревини із України

Шведська компанія IKEA, найбільший у світі ритейлер меблів і товарів для дому, завершила незалежний аудит у зв'язку із обвинуваченнями Earthsight, виключивши факт потрапляння незаконно заготовленої деревини з України у свій ланцюжок постачань.

"Результати розслідування третьої сторони за сприяння ТОВ "Легалліс" (Legallis LLC), у рамках якого проводилися відвідування лісових ділянок, а також нашого внутрішнього розслідування командою фахівців із постачання деревини та питань лісового господарства не виявили жодних ознак того, що незаконно заготовлена деревина потрапила до нашого ланцюга постачань", - заявила компанія у п'ятницю.

У заяві наголошується, що обидва розслідування Earthsight вказали на складну інтерпретацію закону про санітарні рубки протягом сезону тиші.

"Ми підтримуємо дії FSC (Лісової опікунської ради) щодо рішення цієї проблеми і розгляду питання суперечливого законодавства для подальшого вдосконалення відповідального ведення лісового господарства в Україні та за її межами. Це також підтверджує, чому ми вважаємо, що на сьогодні FSC є надійною глобальною лісовою сертифікацією з усіх, які поки що діють на ринку", - зазначили у компанії.

У ній також додали, що як один із найбільших світових споживачів деревини IKEA прагне використовувати свої глобальні можливості, щоб сприяти позитивним змінам у цій сфері, особливо в регіонах, які зазнали труднощів.

"Ми віримо, що завдяки своїй присутності можемо робити внесок у відповідальне ведення лісового господарства для зміцнення біорізноманіття, забезпечення ефективного виробництва та підтримки місцевих громад. Щоб цього досягти, компанія продовжує інвестувати в компетентність співробітників. На сьогодні глобальна команда IKEA налічує майже 40 фахівців із постачання деревини і лісового господарства. Вона працює над забезпеченням відповідальної лісозаготівлі і над тим, щоб IКЕА, зі свого боку, сприяла розвитку відповідального ведення лісового господарства", - резюмується в заяві.

Як повідомлялося з посиланням на компанію, у червні 2002 року IKEA розпочала незалежний аудит свого ланцюжка постачань деревини в Україні у зв'язку з обвинуваченнями Earthsight у використанні незаконно заготовленої деревини. У 2018-2019 рр. компанія провела незалежні аудити на основі розслідування Earthsight 2018 року. Їхні результати не підтвердили використання незаконно заготовленої деревини в ланцюзі постачань IKEA.

Після оприлюднення нового звіту Earthsight IKEA знову оперативно запросила незалежний аудит свого ланцюга постачань деревини в Україні. Крім того, дані, оприлюднені у звіті, розслідуватиме організація Assurance Services International (ASI), незалежний аудитор некомерційної організації FSC (Forest Stewardship Council/"Лісова опікунська рада"), додали в IKEA.

Раніше повідомлялося, що голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький наказав провести протягом двох тижнів перевірку Великобичківського лісгоспу щодо всіх фактів, оприлюднених у дослідженні громадської організації Earthsight щодо незаконних вирубок.

За його словами, документ вказує на нібито недосконалість системи сертифікації канадської Лісової опікунської ради (Forest Stewardship Council), її неспроможність зафіксувати діяльність щодо незаконної вирубки деревини і нібито використання IKEA такої деревини для виробництва меблів.

У той же час Заблоцький зазначив, що дослідження організації здебільшого дублює дослідження дворічної давності і було проведено на основі аналізу 18 ділянок, із яких, як виявилося, Earthsight аналізувала лише чотири ділянки, відведені під санітарні рубки, всі інші були проаналізовані через рік і більше після рубки, або аналізувалися ділянки, на яких рубка взагалі ніколи не проводилася.

Як повідомлялося, IKEA 14 травня 2020 року офіційно запустила можливість замовлення товарів з інтернет-магазину в Україні, а також відкрила пункти видачі в київських ТЦ Auchan Rive Gauche та ТЦ Metro Cash & Carry. Після запуску інтернет-магазину компанія планує відкрити свій магазин у новому міському форматі (city store) у київському ТРЦ Blockbuster Mall.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА