07:37 05.10.2020

"Кернел" у 2020 ФР знизив чистий прибуток на 31%

5 хв читати
"Кернел" у 2020 ФР знизив чистий прибуток на 31%

"Кернел", одна з найбільших українських аграрних груп, завершила 2020 фінансовий рік (ФР, липень-2019 - червень-2020) з чистим прибутком $ 123 млн, що на 31% менше, ніж у 2019 ФР.

Згідно з річним звітом холдингової компанії групи Kernel Holding SA (Люксембург) у понеділок, її виручка за цей період зросла на 4% - до $ 4,11 млрд, EBITDA - на 28%, до $ 443 млн, EBITDA margin - на 2,1 п. п., до 10,8%.

Валовий прибуток "Кернел" у 2020 ФР збільшився на 38% - до $ 462 млн, операційний - на 25%, до $ 337 млн.

Чистий борг компанії за підсумками 2020 ФР виріс на 41% - до $ 980 млн.

Співвідношення чистого боргу до EBITDA склало 2,2х (в 2019 ФР цей показник дорівнював 2,0х).

Рада директорів "Кернел" з огляду на результати за 2020 фінансовий рік і план капітальних вкладень на поточний рік пропонує акціонерам затвердити виплату дивідендів в розмірі $ 0,25 на акцію.

"Диверсифікація нашої бізнес-моделі знову окупилася в цьому році: відносна слабкість сільськогосподарського бізнесу була компенсована видатними показниками в сегментах переробки олійних культур, інфраструктури і торгівлі", - цитується в звіті голова ради директорів "Кернел" Андрій Веревський.

За його словами, всі зовнішні чинники мали підтримку бізнесу компанії з переробки олійних культур в 2020 фінансовому році. Обсяг продажів соняшникової олії склав 1,5 млн тонн, а EBITDA сегмента в 2020 фінансовому році $ 152 млн, що на 39% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

"Не дивлячись на значну волатильність, світові ціни на соняшникову олію в 2020 ФР були вищими, ніж рік тому, що позитивно вплинуло на прибуток українських фермерів і переробників. А враховуючи рекордний урожай насіння соняшнику в Україні в 16,5 млн тонн у поєднанні з незначним зростанням потужностей з переробки, конкуренція між переробниками олійних насіння знизилася, що дозволило "Кернел" забезпечити високу рентабельність з EBITDA у розмірі $ 100 на тонну проданої соняшникової олії", - зазначив Веревський.

"Кернел" у 2020 ФР в сегменті інфраструктури і торгівлі подвоїв EBITDA в порівнянні з 2019 фінансовим роком, досягнувши історичного максимуму в $ 216 млн.

"Ми збільшили обсяги експорту зерна з України на 30% г / г до 7,9 млн тонн в 2020 фінансовому році, зміцнивши наші позиції як найбільшого експортера зерна з України і поставили на 67% більше, ніж у найближчого конкурента", - зазначив голова ради директорів компанії.

Крім того, термінали "Кернел" обробили 6,7 млн тонн зерна, що на 45% більше, ніж у минулому році, чому сприяв запуск нового терміналу TransGrainTerminal. Також компанія отримала прибуток від торішніх інвестицій в вагони-зерновози.

"Перегрів" ринку дозволив нам заощадити $ 38 млн на транспортних витратах, що повністю виправдовує наші вкладення в вагонобудівний бізнес у минулому році", - зауважив Веревський.

Він наголосив, що сильні результати продемонструвала і дочірня компанія Avere, яка перетворила збиток минулого року в прибуток в FY2020, забезпечивши значну частку зростання EBITDA сегмента.

EBITDA сільськогосподарського сегмента в звітному сезоні впала до $ 134 млн, що на 26,4% менше в порівнянні з 2019 ФР (або $ 83 млн без урахування впливу МСФЗ 16, що на 54% менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року). Ключовими факторами зниження стали нормалізація врожайності кукурудзи, зниження цін на зерно за контрактами, зростання виробничих витрат, посилене підвищенням курсу української гривні щодо долара США, і збиток у розмірі $ 21 млн, визнаний при переоцінці біологічних активів.

"Кернел" у 2020 ФР продовжив оптимізацію, так у березні 2020 року продали 50% частку в Таманському зерновому терміналі в Росії за $ 68 млн (компанія вже якийсь час не експлуатувала цей актив, передавши свою квоту на перевалку третій стороні). Крім того, продав п'ять елеваторів і одне фермерське господарство в Україні.

Як зазначив глава голова ради директорів компанії, "Кернел" - одна з компаній, які не сильно постраждали від пандемії COVID-19. Незважаючи на всі побоювання, протягом квітня-червня 2020 року компанія поставляла на експортні ринки рекордні квартальні обсяги соняшникової олії.

"Наші операції і логістика працювали досить гладко і без збоїв, якщо не брати до уваги затримки з нашою програмою капітальних витрат. Водночас ми уважно стежимо за розвитком COVID19 і оцінюємо можливий вплив, який він може надати на наш бізнес", - наголосив Веревський.

Він зазначив, що компанія планує інвестувати $ 270 млн у проекти з розширення і технічного обслуговування для введення в експлуатацію нового заводу з переробки олійних культур в Західній Україні і активів поновлюваних джерел енергії, а також у збільшення пропускної спроможності експортного зернового терміналу.

"Кернел" - найбільший у світі виробник і експортер соняшникової олії, провідний виробник і постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. Вертикально інтегрована структура компанії будується на тісно пов'язаних між собою бізнес-сегментах: виробництво, експорт і внутрішній продаж соняшникової олії; рослинництво; експорт зернових культур; надання послуг зі зберігання і перевалки зерна на елеваторах і портових терміналах.

"Кернел" завершив 2020 фінансовий рік з чистим прибутком $ 123 млн, що на 31% менше, ніж у 2019 ФР. Його виручка за цей період зросла на 4% - до $ 4,11 млрд, EBITDA - на 28%, до $ 443 млн.

У 2020 фінансовому році "Кернел" наростив експорт зерна на 30% у порівнянні з минулим ФР - до 7,9 млн тонн, продажі соняшникової олії знизилися на 6% - до 1,52 млн т. У 2020 ФР заводи холдингу збільшили переробку олійних на 9% у порівнянні з торішнім показником - до 3,44 млн тонн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА