19:12 05.10.2020

Глава НБУ голосував за оголошення догани й недовіри своїм заступникам Рожковій і Сологубу

3 хв читати
Глава НБУ голосував за оголошення догани й недовіри своїм заступникам Рожковій і Сологубу

Глава Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко на засіданні Ради НБУ 2 жовтня голосував за оголошення догани й висловлення недовіри першому заступнику глави НБУ Катерині Рожковій і заступнику глави Дмитру Сологубу, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело в понеділок.

Воно також уточнило, що два члени Ради НБУ утрималися під час ухвалення рішення про винесення догани, а решта проголосували "за", тоді як, голосуючи за висловлення недовіри, один член Ради утримався, ще один був проти, а решта таке рішення підтримали.

"Обидва рішення є незаконними, у Ради НБУ немає жодних повноважень - виносити догану. Це адміністративні відносини, а вони (Сологуб і Рожкова - ІФ) не є їхніми підлеглими. Рада не може висловлювати довіру або недовіру посадовим особам – вона може за поданням глави ( НБУ - ІФ) або призначити, або звільнити", - вважає джерело.

Воно додало, що питання про висловлення недовіри на засідання вніс член Ради НБУ Віталій Шапран.

"Наскільки нам пояснили, це публікація в Kyiv Post і за фразу Дмитра (Сологуба - ІФ) агентству "Інтерфакс-Україна", що "довіру МВФ потрібно здобувати". Ось це фактично стало причиною догани", - додав він.

За його словами, членам Ради НБУ не дали ознайомитися з пояснювальними записками Рожкової та Сологуба. Джерело уточнило, що рішення про висловлення недовіри і про оголошення догани було розглянуто без присутності останніх.

Воно також зазначило, що подальше рішення щодо роботи Рожкової і Сологуба в центробанку буде за главою регулятора.

"Теоретично, якщо жорстко йти за трудовим кодексом, необхідні дві догани для того, щоб була підстава розірвати трудовий контракт. Але я не знаю, на яких умовах у них підписано контракт", - додало джерело.

Як повідомлялося, Рада Нацбанку 2 жовтня оголосила догану й недовіру Рожковій і Сологубу.

Уточнювалося, що підставою для ухвалення таких рішень стало порушення розпорядчих актів НБУ, вимог КЗпП України, Кодексу етики працівника НБУ і правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ.

Як зазначав раніше Сологуб в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", "Нацбанк фактично повернувся у ситуацію 2015 року, в якій він вже був, коли кредит довіри від МВФ потрібно здобувати практично "з нуля".

"Як показує практика, на це йде приблизно шість-дев'ять місяців. І причому під час цих шести-дев'яти місяців має бути clean track record", - додавав він.

Як повідомлялося, 1 липня 2020 року глава НБУ Яків Смолій подав у відставку через політичний тиск. Замість нього 16 червня Верховна Рада призначила екс-голову державного Укргазбанку Кирила Шевченка.

На позачергових засіданнях 22 липня, 3 і 26 серпня відповідно Рада НБУ припинила повноваження заступників глави центробанку Олега Чурія (у зв'язку із закінченням терміну повноважень), Сергія Холода та Романа Борисенка (обоє подали заяви про звільнення за власним бажанням).

Замість них призначили екс-заступника міністра фінансів Юрія Гелетія, екс-директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олексія Шабана та екс-керівника напряму з юридичної координації діяльності головного офісу ПриватБанку Ярослава Матузку, кандидатури яких подав новий глава НБУ Шевченко.

З команди Смолія в складі правління Нацбанку наразі залишилися тільки Сологуб і Рожкова.

Як повідомлялося, раніше голова Ради НБУ Богдан Данилишин радив Шевченку визначитися з "членами правління колишніх глав НБУ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА