12:14 07.10.2020

НКРЕКП схвалила проект постанови про підвищення тарифу на передачу е/е на грудень на 30%, чекає пропозицій щодо його оптимізації

2 хв читати
НКРЕКП схвалила проект постанови про підвищення тарифу на передачу е/е на грудень на 30%, чекає пропозицій щодо його оптимізації

Національна комісія, що здійснює регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила проект постанови про підвищення на грудень 2020 року тарифу НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії до 312,76 грн/МВт-год.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні комісії в середу й буде оприлюднено з метою отримання пропозицій до нього для остаточного ухвалення рішення.

Глава НКРЕКП Валерій Тарасюк під час засідання зазначив, що комісія розраховує на професійне обговорення проекту зміни тарифу й очікує пропозицій стосовно його оптимізації від учасників ринку електроенергії.

Як повідомлялося, згідно з обґрунтуванням до проекту, комісія не може підтримати пропозицію НЕК від 28 вересня про підвищення тарифу на передачу вже з 1 листопада, виходячи, зокрема, зі встановленого порядком формування тарифу терміну в 75 днів з моменту подання документів про його зміну до передбачуваної дати впровадження нового тарифу.

Водночас в обґрунтуванні зазначено, що некомпенсовані кошти за статтями, визначеними "Укренерго" для компенсації в тарифі упродовж листопада-грудня, передбачається врахувати при ухваленні рішення про встановлення тарифу на передачу на 2021 рік.

Крім того, комісія відкоригувала запропонований "Укренерго" тариф розміром 313,07 грн/МВт-год.

НЕК "Укренерго" за підсумками відкритого обговорення змін до тарифу на передачу 25 вересня ухвалила рішення запропонувати НКРЕКП підвищити його на листопад-грудень поточного року з 240,23 грн/МВт-год до 313,07 грн/МВт-год без урахування дефіциту держпідприємства "Гарантований покупець" за "зеленими" тарифами для промислових СЕС, а також без урахування спецтарифу для підприємств "зеленої" металургії.

Проект змін, що виносився на обговорення, передбачав розмір тарифу на рівні 640,48 грн/МВт-год.

Глава НЕК Володимир Кудрицький за підсумками обговорення роз'яснив, що фінальний рівень тарифу включатиме тільки невраховані раніше витрати, пов'язані з компенсацією сплачених податків, дивідендів, оренди розподільного пристрою на ЧАЕС, а також компенсації домашнім СЭС.

Водночас у НЕК наголосили, що тариф на рівні 313,07 грн/МВт-год можливий за умови надання в останні місяці 2020 року нетарифних джерел фінансування дефіциту компанії, пов'язаного з ПСО за компенсацією "зелених" тарифів, окрім домашніх СЕС, на користь "ГарПоку".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА