11:41 08.10.2020

Рада НБУ висловила недовіру Рожковій і Сологубу через порушення one voice policy Нацбанку – голова НБУ

2 хв читати
Рада НБУ висловила недовіру Рожковій і Сологубу через порушення one voice policy Нацбанку – голова НБУ

Рада Національного банку України (НБУ) ухвалила рішення оголосити догану і висловити недовіру першому заступнику голови НБУ Катерині Рожковій і заступнику голови НБУ Дмитру Сологубу через порушення ними стратегії комунікацій і політики "єдиного голосу" (one voice policy) Нацбанку, повідомив голова центробанку Кирило Шевченко.

"Основою взаємодії НБУ... є стратегія комунікацій... Одним із принципів цієї стратегії є політика "єдиного голосу" (one voice policy). Це означає, що ми як команда однодумців у НБУ маємо дотримуватися єдиної позиції... З огляду на те, що окремі члени нашої команди порушили нашу політику комунікацій, і було ухвалено рішення Ради НБУ", - сказав він в інтерв'ю виданню ZN.ua.

За його словами, неузгодженість у комунікаціях формує в учасників ринку невірні очікування, не сприяє побудові довіри до дій центрального банку і може нашкодити взаєморозумінню з міжнародним партнерами, зокрема з МВФ.

"Взагалі це історія порушення внутрішніх процедур, а не політичного тиску", - додав голова НБУ.

Як повідомлялося, Рада НБУ 2 жовтня вирішила винести догану і висловити недовіру першому заступнику голови НБУ Катерині Рожковій і заступнику голови - Дмитру Сологубу.

Раніше інформоване джерело сказало агентству "Інтерфакс-Україна", що глава НБУ Кирило Шевченко, який, згідно з посадою, також входить до Ради, голосував "за" ухвалення відповідних рішень.

Водночас джерело уточнювало, що підставою для відповідних рішень стала публікація в Kyiv Post і фраза Дмитра Сологуба в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна": "Нацбанк фактично повернувся у ситуацію 2015 року, в якій він вже був, коли кредит довіри від МВФ потрібно здобувати практично "з нуля".

Як повідомлялося, 1 липня 2020 року глава НБУ Яків Смолій подав у відставку через політичний тиск. Замість нього 16 червня Верховна Рада призначила екс-голову державного Укргазбанку Кирила Шевченка.

На позачергових засіданнях 22 липня, 3 і 26 серпня відповідно Рада НБУ припинила повноваження заступників глави центробанку Олега Чурія (у зв'язку із закінченням терміну повноважень), Сергія Холода та Романа Борисенка (обоє подали заяви про звільнення за власним бажанням).

Замість них призначили екс-заступника міністра фінансів Юрія Гелетія, екс-директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олексія Шабана та екс-керівника напряму з юридичної координації діяльності головного офісу ПриватБанку Ярослава Матузку, кандидатури яких подав новий глава НБУ Шевченко.

З команди Смолія в складі правління Нацбанку наразі залишилися тільки Сологуб і Рожкова.

Як повідомлялося, раніше голова Ради НБУ Богдан Данилишин радив Шевченку визначитися з "членами правління колишніх глав НБУ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА