11:12 09.10.2020

Bloomberg: На "Газпром" чекає тривалий процес оскарження штрафу в $7,6 млрд у польських судах

3 хв читати
Bloomberg: На "Газпром" чекає тривалий процес оскарження штрафу в $7,6 млрд у польських судах

Процес оскарження "Газпромом" $7,6-мільярдного штрафу польського антимонопольного відомства займе щонайменше п'ять років, вважають експерти агентства Bloomberg. Шанси на те, що процес розглядатимуть суди ЄС невисокі, а на польські суди сильно впливають політики, попереджають експерти агентства.

Польський антимонопольний орган UOKiK оштрафував "Газпром" на $7,6 млрд за реалізацію проекту газопроводу "Північний потік 2" без його схвалення. "Газпром" уже заявив, що подасть апеляцію, і ухвалення рішення, зазначають у Bloomberg, найімовірніше, займе щонайменше п'ять років (враховуючи поточну тривалість антимонопольних процесів). Суди можуть ухвалити рішення про розгляд справи в прискореному режимі, якщо юристам вдасться переконати їх у терміновості справи.

Спір може перейти від місцевого суду до Верховного, де він може застрягти щонайменше на три роки. Рішення UOKiK від 2006 року з питання про змову у сфері міжбанківської комісії польські суди все ще розглядають, нагадує агентство.

Експерти Bloomberg не виключають ризику політичного втручання в процес. "Серія спірних судових реформ у Польщі з 2015 року привела до посилення політичного впливу на суди, поставивши країну на шлях колізії з Європейською комісією та викликавши серію судових процесів у судах ЄС, які можуть поставити під загрозу доступ країни до коштів блоку. Деякі європейські суди відмовилися передати підозрюваних Польщі відповідно до європейських процедур видачі з побоювань, що суд над ними не буде справедливим. Хоча цей суд і його постанови не можуть бути політизовані, проблема польської судової системи стала системною, і політики мають надмірний вплив на суди, вважає асоціація польських суддів Iustitia. Це, у свою чергу, позбавляє їх упевненості у неупередженості та незалежності своїх рішень", - йдеться в коментарі.

Невеликими є шанси, на думку коментаторів агентства, продовження спору в судах ЄС. "Оскільки рішення ґрунтується на національному законодавстві й ухвалюється виключно польським регулятором, без участі Європейської комісії, останнє слово у справі буде за місцевими судами", - пише Bloomberg.

"Пряме оскарження рішення Польщі в судах ЄС у Люксембурзі неможливе з тих самих причин. Але, оскільки Польща є членом ЄС і має застосовувати антимонопольні правила відповідно до законів блоку, є невелика ймовірність того, що під час польських апеляцій постане питання про сферу дії законодавства ЄС", - допускають експерти.

"Якщо польський суд вирішить, що не може дати відповідь, він може передати низку питань до Суду ЄС. Такі питання не стосуватимуться суті спору і будуть зосереджені лише на питаннях права. Спори також відстрочать ухвалення остаточного рішення ще приблизно на два роки", - пише агентство.

Штраф має бути сплачений лише після того, як апеляційний суд винесе обов'язковий для виконання вердикт. Якщо "Газпром" не заплатить, судді можуть наказати заарештувати активи, йдеться в довідці.

Польський штраф набагато перевищує антимонопольні штрафи ЄС для великих технологічних компаній, таких як Google, і набагато вищий за штрафи, накладені ЄС або іншою національною владою за порушення правил злиття. Цього тижня єврокомісар з конкуренції Маргрет Вестагер зауважила журналістам, що жоден з її штрафів з 2014 року не досяг максимального рівня в 10% річної виручки компанії. Два роки тому Altice NV була оштрафована на EUR125 млн за просування угоди з поглинання до отримання дозволу ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА