15:36 15.10.2020

Рожкова заперечує отримання інформації про направлення подання глави НБУ до Ради про її звільнення

4 хв читати
Рожкова заперечує отримання інформації про направлення подання глави НБУ до Ради про її звільнення

Перша заступниця голови Національного банку України (НБУ) не отримувала інформацію про направлення подання глави центробанку до Ради НБУ про її звільнення.

"Ні від Ради, ні від глави Нацбанку нам така інформація не надходила", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер у кулуарах The Banking 50 Ukrainian Banking Forum, коментуючи повідомлення в ЗМІ про можливий розгляд Радою НБУ припинення її повноважень на засіданні 16 жовтня.

Як повідомив агентству член Ради НБУ Віктор Козюк, до порядку денного наступного позачергового засідання Ради, яке розпочнеться о 10:30 16 жовтня, внесено питання про аудиторську фірму й організаційні питання.

За словами Козюка, станом на ранок 15 жовтня він не має інформації щодо того, чи отримала Раду НБУ подання від глави Нацбанку про припинення повноважень його заступників.

Як уточнив агентству "Інтерфакс-Україна" член Ради Василь Горбаль, попри те, що договір з нинішнім аудитором НБУ - Ernst&Young – було підписано у 2019 році на наступні п'ять років, закон про центробанк передбачає щорічне затвердження аудитора до 5 листопада. Другий пункт порядку денного - "різне", за його словами, є стандартним для засідань Ради.

Горбаль уточнив, що ніякої офіційної інформації про можливі кадрові питання він не має.

"Через напружений і складний графік консультацій із нашими міжнародними партнерами я недоступний для коментарів до 13:00 16 жовтня 2020 року", - відповів на запит агентства "Інтерфакс-Україна" член Ради НБУ Віталій Шапран.

У свою чергу в інтерв'ю виданню Liga.net Рожкова зазначила, що раніше правлінню НБУ було відомо, коли відбудеться засідання Ради, воно розуміло порядок денний, але "тепер усе відбувається таємно".

"Це не відповідає принципам корпоративного управління і вже точно не йде на користь нашій економіці - ми створюємо невизначеність там, де її немає і не повинно бути. Виходить, Рада НБУ - це такий собі "троянський кінь" усередині Нацбанку", - додала вона.

Як повідомлялося, Рада НБУ 2 жовтня вирішила винести догану і висловити недовіру першій заступниці голови НБУ Катерині Рожковій і заступнику голови - Дмитру Сологубу.

Раніше інформоване джерело сказало агентству "Інтерфакс-Україна", що голова НБУ Кирило Шевченко, який, згідно з посадою, також входить до Ради, голосував "за" ухвалення відповідних рішень.

Джерело уточнювало, що підставою для відповідних рішень стала публікація в Kyiv Post і фраза Сологуба в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна": "Нацбанк фактично повернувся в ситуацію 2015 року, в якій він уже був, коли кредит довіри від МВФ треба здобувати практично "з нуля".

Пізніше, 8 жовтня, Шевченко повідомив, що Рада НБУ ухвалила рішення оголосити догану та висловити недовіру Рожковій і Сологубу у зв'язку з порушенням ними стратегії комунікацій і політики "єдиного голосу" (one voice policy) Нацбанку.

"Щодо обвинувачень у тому, що коментар Kyiv Post мав негативний вплив на наше співробітництво з міжнародними партнерами, зазначу, що наш коментар пройшов непоміченим для міжнародної спільноти та внутрішнього ринку на відміну від рішення Ради Національного банку через тиждень. На рішення Ради відреагували і в МВФ, і в посольстві США", - наголосила Рожкова в інтерв'ю.

Вона додала, що Шевченко не пояснював їй, як саме була порушена політика "єдиного голосу". "Ніяких комунікацій з нами на цю тему не було. Рішення Ради стало для нас великою несподіванкою", - додала вона.

Водночас, як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" Горбаль, у документах щодо догани Рожковій і Сологубу містилися їхні пояснювальні записки, тож, за його словами, говорити, що останні зовсім не були в курсі відповідного питання, не можна.

В інтерв'ю Рожкова також зазначила, що винесення догани є дуже серйозним. При цьому уточнила, що поки що не вивчала це питання, відзначивши безліч нюансів, починаючи від повноважень Ради й закінчуючи предметом самої догани.

Перша заступниця голови НБУ зазначила, що Нацбанк не має внутрішніх документів, які конкретизували б підстави втрати бездоганної ділової репутації, що, відповідно до закону про НБУ, може стати підставою для звільнення.

"Я не бачу можливості у застосуванні цієї норми. Критерії небездоганної ділової репутації містяться у положенні про ліцензування НБУ, але вони поширюються на комерційні банки. У Кодексі законів про працю, наскільки мені відомо, також немає визначення терміну "бездоганна репутація" і критеріїв цієї категорії", - додала вона.

Як повідомлялося, 1 липня 2020 року глава НБУ Яків Смолій подав у відставку через політичний тиск. Замість нього 16 червня Верховна Рада призначила екс-голову державного Укргазбанку Кирила Шевченка.

На позачергових засіданнях 22 липня, 3 і 26 серпня відповідно Рада НБУ припинила повноваження заступників глави центробанку Олега Чурія (у зв'язку із закінченням терміну повноважень), Сергія Холода та Романа Борисенка (обидва подали заяви про звільнення за власним бажанням).

Замість них призначили екс-заступника міністра фінансів Юрія Гелетія, екс-директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олексія Шабана та екс-керівника напряму з юридичної координації діяльності головного офісу ПриватБанку Ярослава Матузку, кандидатури яких подав новий голова НБУ Шевченко.

Із команди Смолія у складі правління Нацбанку наразі залишилися лише Сологуб і Рожкова.

Раніше голова Ради НБУ Богдан Данилишин радив Шевченку визначитися з "членами правління колишніх глав НБУ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА