17:37 16.10.2020

Секретаріат Енергоспівтовариства зареєстрував заяву АПЕ щодо цінового демпінгу "Нафтогазу"

2 хв читати
Секретаріат Енергоспівтовариства зареєстрував заяву АПЕ щодо цінового демпінгу "Нафтогазу"

Секретаріат Європейського Енергетичного співтовариства зареєстрував заяву Асоціації постачальників енергоресурсів (АПЕ) щодо зловживань НАК "Нафтогаз" монопольним становищем та цінового демпінгу в пропозиціях для населення, повідомив голова Асоціації Артем Компан.

"Асоціація постачальників енергоресурсів звернулася до Секретаріату Європейського Енергоспівтовариства через ціноутворення на ринку газу з боку НАК "Нафтогаз". Секретаріат ЄС вже зареєстрував справу. Питання ціни, яку показує "Нафтогаз", і нанесення збитків держкомпаніям має бути розглянуто на рівні європейських інституцій", - сказав Компан в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, ціна газу, запропонована НАК для населення на жовтень у розмірі 4,7 тис. грн/тис. куб м не є ринковою і свідчить про демпінг із боку монополіста, який розпоряджається 70% видобутого в країні газу.

"Ціна "Нафтогазу" в 4,7 тис. грн на жовтень - це навіть не нуль, це мінус", - зазначив голова правління АПЕ, додавши, що при цьому "Нафтогаз" продавав жовтневий ресурс на біржі в діапазоні 5,2-6,2 тис. грн, а постачальник "останньої надії", яким є дочірня компанія НАК, поставляє газ у жовтні по 5,5 тис. грн.

"Тут є повний дисонанс у цінових підходах. При цьому треба враховувати, що ціна газу, придбаного на біржі, це ціна за передоплатою, а кінцевий споживач заплатить за газ лише через 45 днів, і ця розстрочка теж частина операційних витрат постачальника", - роз'яснив Компан.

Голова правління АПЕ також нагадав, що ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" виграла конкурс на роль постачальника "останньої надії", запропонувавши торговельну націнку у 0%, що само собою є неконкурентним, оскільки згідно із законом про ринок газу постачальник "останньої надії" своєю ціною не має впливати на конкуренцію на ринку.

"Торговельна надбавка у розмірі 0% була б неможлива без монополії Групи "Нафтогаз" на ресурс державного видобутку", - додав голова АПЕ.

Як повідомлялося, Кабмін затвердив постачальником "останньої надії" (ПОН) на ринку природного газу для населення ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України".

ГПК зберегла ціни на природний газ для побутових споживачів на жовтень на поточному рівні - ціна реалізованого в жовтні газу в рамках пакету "Місячний" збережеться на рівні 4,7 грн/куб. м, пакету "Річний" - 5,24 грн/куб. м (обидві - з ПДВ, без урахування доставки).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА