18:16 16.10.2020

Прохання про зняття російських санкцій із українських машинобудівних заводів ініціювала асоціація "Укрмашбуд"

2 хв читати
Прохання про зняття російських санкцій із українських машинобудівних заводів ініціювала асоціація "Укрмашбуд"

Ініціатива про можливість зняття Росією санкцій і допуску на російський ринок продукції деяких машинобудівних підприємств України, орієнтованих на експорт до РФ, виходила від асоціації "Ліга машинобудівників та роботодавців України "Укрмашбуд", повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у керівництві Барського машинобудівного заводу (Бар Вінницької обл.).

"Наскільки нам відомо, у списку заводів сільгоспмашинобудування, які сформувала асоціація для цього звернення, було 24 підприємства. Яким критерієм керувалися в РФ для зняття санкцій із нашого заводу та компанії "Брацлав", важко припустити. Можливо, ми на початку списку", - повідомили агентству на підприємстві.

Співрозмовник агентства повідомив, що наразі в асортименті заводу - 48 од. обладнання для харчової та консервної промисловості, а до РФ постачали газові котли (до введення санкцій - 50% всього продажу) та обладнання для виробництва сушарок.

Група компаній "Брацлав" (Немирів Вінницької обл.) займається розробкою та впровадженням комплексних рішень для тваринництва та сільського господарства. У компанії не відповіли на запит агентства про частку постачань продукції на ринок РФ до введення санкцій і ситуацію на сьогодні.

Як повідомлялося, крім двох сільгоспмашинобудівних заводів, Росія погодилася зняти санкції з українського виробника картону та гофротари Рубіжнянського картонно-тарного комбінату (Луганська обл.).

За припущенням джерела на ринку, висловленим агентству, лобіювати зняття санкцій із цього комбінату могли народні депутати від фракції "Опозиційна платформа - за життя" Юрій Бойко або Юлій Іоффе. Водночас офіційна інформація щодо цього відсутня.

За інформацією асоціації "Укрпапір", йдеться про експорт до Росії картону некрейдованого за кодом УКТЗЕД 48.05.

"Згідно зі статистикою, ще у 2018 році експорт такого картону становив 183,8 тис. тонн, зокрема до РФ - 72,9 тис. тонн, а вже у 2019 році загальний експорт становив 100,0 тис. тонн, (до РФ - 0 тонн), за шість місяців 2020 року із загального експорту в розмірі 43,7 тис. тонн до Росії постачань не було", - повідомили в асоціації.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін 15 жовтня погодився з пропозицією глави уряду Михайла Мішустіна як "жест доброї волі" зняти санкції та допустити на російській ринок українські компанії "Брацлав", Барський машзавод і Рубіжнянський КТК.

Виступаючи на зустрічі президента з членами уряду, Мішустін нагадав, що за дорученням Путіна обговорював зі співголовою політради Української партії "Опозиційна платформа - за життя" Віктором Медведчуком прохання українських промисловців про можливість відкриття доступу на російський ринок деяким підприємствам, орієнтованим на експорт і щодо яких діють дзеркальні обмежувальні заходи після введення Україною санкцій проти РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА