19:34 16.10.2020

Український ПриватБанк заблокований від управління латвійським PrivatBank і, як і раніше, має намір вийти з акціонерів

4 хв читати
Український ПриватБанк заблокований від управління латвійським PrivatBank і, як і раніше, має намір вийти з акціонерів

Державний ПриватБанк (Київ) повністю заблокований від управління латвійським дочірнім PrivatBank, в якому йому належить 46,54%, і має намір вийти зі складу акціонерів, повідомила член правління ПриватБанку Ганна Самаріна в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми, як і раніше, маємо намір юридично вийти зі складу акціонерів, оскільки фактично ми повністю блоковані від управління компанією, наші рекомендації не бере до уваги менеджмент, наші підходи до поліпшення ситуації в компанії не знаходять підтримки в інших акціонерів. При цьому, якщо позиція інших учасників не зміниться, наш намір залишиться наміром ", - сказала вона.

Самаріна нагадала, що в 2017 році ПриватБанк найняв компанію FinPoint Investment Advisors для пошуку покупців на 46,5%-й пакет акцій у PrivatBank, який належить ПриватБанку.

"Компанія FinPoint провела величезну роботу, результатом якої стала низка пропозицій. Проте жодна з них не була реалізована, переважно через бажання потенційних інвесторів отримати 100% пакет. В інших акціонерів латвійського AS PrivatBank не було на той момент бажання продавати свої частки", - зазначила член правління українського держбанку.

Вона наголосила, що ПриватБанк був зацікавлений продати свою частку в PrivatBank, оскільки його стратегія не передбачає розвитку закордонних напрямів бізнесу, додавши, що банк шукав можливі конфігурації для продажу акцій, однак безуспішно.

"Тим часом у банку не відбуваються жодні кардинальні зміни, він продовжує проїдати капітал, менеджмент не може вивести банк із цього стану. Зазвичай така ситуація в ринковій практиці веде до ліквідації. Для будь-якого регулятора такий конфлікт між акціонерами - це "червона ганчірка", і ми – мимовільні заручники цього конфлікту", - додала вона.

Відповідаючи на запитання про можливість віднесення банку латвійським регулятором до категорії неплатоспроможних, Самаріна зазначила, що у банку поки що достатньо ліквідності та капіталу.

Водночас член правління уточнила, що ПриватБанк не знає, наскільки достовірно та адекватно в PrivatBank оцінено якість кредитного портфеля і вартість активів, а також наскільки швидко банк зможе реалізувати свої активи в разі настання проблем.

"Тому ми очікували б від інших акціонерів тверезої оцінки ситуації. Чинна бізнес-модель банку потребує кардинальних змін, а це вкрай непросто на невеликому і дуже "щільно" зайнятому прибалтійському ринку", - резюмувала вона.

За її словами, наразі український ПриватБанк припинив будь-яку фінансову діяльність із латвійським PrivatBank.

"Ми не можемо вести бізнес із такими контрагентами, оскільки, за нашою оцінкою, це пов'язане з репутаційними ризиками", - пояснила вона, нагадавши, що до банку було застосовано штраф латвійського регулятора в розмірі EUR1 млн у зв'язку з виявленими порушеннями за підсумками системи внутрішнього контролю у сфері протидії відмиванню грошей.

Самаріна додала, що ПриватБанк наразі не планує докапіталізувати латвійську "дочку" через брак можливості управління нею.

За даними латвійської Асоціації фінансової галузі, наприкінці червня цього року у PrivatBank було 24,9 тис. клієнтів, зокрема 22,5 тис. фізичних та 2,4 тис. юридичних осіб. В інтернет-банку PrivatBank було зареєстровано 8,8 тис. користувачів. До кінця червня 2020 року банк видав 19,5 тис. платіжних карток і встановив 10 банкоматів.

У першому півріччі цього року збитки PrivatBank становили EUR2,833 млн, що вчетверо більше, ніж за відповідний період 2019 року. Сумарні активи банку на середину цього року становили EUR176,2 млн, що на 10,6% менше, ніж на початок року. Капітал 1-го рівня на 30 червня дорівнював EUR22,3 млн.

Згідно зі звітом банку, його акціонерами на середину цього року були, крім ПриватБанку, Dartlem Holdings Limited, бенефіціаром якої в українському держреєстрі зазначений Ігор Мазепа, - 9,23%, Wadless Holdings Limited - 9,14%, Unimain Holdings Limited - 5,29% (всі три - Кіпр), Chastely Investments Limited (Беліз) - 2,71% і фізособи - 2,71%.

Частка ПриватБанку в капіталі PrivatBank впала з контрольної 50,02001% до нинішніх 46,54% після проведеної до націоналізації у 2016 році українського банку емісії на EUR6 млн (до EUR86,35 млн). Відповідно до оприлюдненого у квітні 2016 року фінзвіту PrivatBank екс-акціонери ПриватБанку Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський, з якими зараз судиться ПриватБанк в Україні та Лондоні, у 2016 році скоротили свою частку в PrivatBank із 9,00001% до 8,37465%. У документах латвійського банку вони зазначені як громадяни Кіпру.

Крім них, акціонерами PrivatBank на кінець 2016 року були Мордехай Корф і Уріел Цві Лабер (обидва - США) - 4,37139% та 2,67141% (частки за рік не змінювалися), Chastely Investments Limited (Беліз) - 2,70771% (2,534%) і Андреас Софоклеус (Andreas Sofocleous, Кіпр) - 2,42856%.

Боголюбов під час купівлі австралійської Consolidated Minerals (CSM) зазначав, що Wadless Holdings Limited належала українському торговцю "Он-лайн Капітал". Ця компанія, як і компанія Мазепи, тоді придбали міноритарні пакети австралійського підприємства, боротьбу за яке виграв Боголюбов, який заперечував свій зв'язок із ними.


Повний текст інтерв'ю буде оприлюднено на головній сторінці сайту агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА