13:14 19.10.2020

НБУ обговорював із представниками Лондонської фондової біржі скорочення частки держави в банках України

3 хв читати
НБУ обговорював із представниками Лондонської фондової біржі скорочення частки держави в банках України

Національний банк України (НБУ) обговорював із представниками Лондонської фондової біржі плани зі скорочення частки держави в банках України, повідомив глава центробанку Кирило Шевченко виданню Atlantic Council, уточнивши, що стратегія часткової приватизації держбанків передбачає перші кроки з їх продажу не пізніше кінця 2024 року.

Шевченко зазначив, що поєднання цифрових інновацій та зростаючої суспільної довіри дає змогу українським банкам розширювати свою клієнтську базу і робить український банківський сектор привабливим для міжнародних інвесторів.

Він нагадав, що на сьогодні державний Укргазбанк (Київ) працює із Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) з питань конвертації позики корпорації в капітал банку. За словами Шевченка, Укргазбанк на цьому етапі є найбільш близьким до часткової приватизації.

"Угода вже перебуває в процесі, і переговори тепер зосереджені на технічних аспектах із очікуванням успішного закриття", - уточнив він.

Шевченко додав, що він також очікує придбання частки міжнародною фінансовою організацією (МФО) в державному Ощадбанку (Київ), уточнивши, що для цього ще належить виконати значну роботу із перегляду законодавства та розвитку бізнес-моделі банку.

Як повідомлялося, уряд планував укласти угоду з IFC із конвертації позики фінкорпорації в додатковий капітал Укргазбанку до жовтня 2020 року.

Згідно з основними умовами надання кредиту IFC Укргазбанку, які містяться у проекті розпорядження, оприлюдненого на урядовому порталі, Мінфін має підписати договір із IFC про опціон на продаж акцій на дату конвертації, відповідно до якого IFC може у будь-який час продати державі всі або частину належних йому акцій Укргазбанку. Опціон на продаж акцій Укргазбанку є безстроковим, а ціна станом на червень 2020 року визначена не була.

Раніше, 11 листопада 2019 року, рада директорів IFC із групи Світового банку схвалила виділення Укргазбанку п'ятирічної позики на EUR30 млн із можливістю конвертації її в частку в акціонерному капіталі фінустанови в розмірі до 20%.

В інформації IFC зазначалося, що позика погашається одноразово після закінчення терміну запозичення, а можливість конвертувати її в капітал буде повністю надана на розсуд IFC.

Укргазбанк 25 листопада 2019 року провів позачергові збори акціонерів для затвердження кредитного договору з IFC, зобов'язання за яким можуть бути конвертовані в акції.

Крім цього, як повідомлялося з посиланням на меморандум української влади з Міжнародним валютним фондом (МВФ), Україна мала намір забезпечити здійснення всіх вимог і умов для входження ЄБРР у капітал Ощадбанку також до жовтня 2020 року.

Однією з вимог було входження Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО), яке пропонувалося здійснити до кінця 2019 року.

Пункт про входження Ощадбанку до Фонду з 1 липня 2020 року був присутній у банківському законопроекті №2571, який був відхилений через зміну уряду і був виключений із ухваленого закону №2571-Д.

Як повідомляла агентству "Інтерфакс-Україна" перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова у червні 2020 року, законопроект про участь Ощадбанку у Фонді гарантування вже підготовлений, водночас інформації про його внесення до Верховної Ради поки що не було.

У принципах стратегічного реформування держбанків, затвердженого урядом 2 вересня 2020 року, зазначалося, що на сьогодні держава створює всі необхідні передумови для забезпечення входження МФО до капіталу Ощадбанку до кінця 2020 року, з входженням останнього до Фонду гарантування у жовтні 2020 року.

Раніше, у квітні 2017 року, ЄБРР заявив про наміри купівлі 10-25% акцій Ощадбанку, у травні 2018 року банк підтвердив свої плани, однак інформація про конкретні терміни, як і раніше, відсутня.

Згідно з принципами стратегічного реформування держбанків, уряд планує скоротити частку держави в банківському секторі України з 60% до 25% до 2025 року шляхом часткової або повної приватизації кожного з чотирьох держбанків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА