19:26 21.10.2020

Конкуренція в острові БуТЕС підвищиться після інтеграції енергосистеми України з ENTSO-E

2 хв читати
Конкуренція в острові БуТЕС підвищиться після інтеграції енергосистеми України з ENTSO-E

Після інтеграції енергосистеми України з ENTSO-E конкуренцію Бурштинській ТЕС окрім імпортерів створять інші ТЕС, а також АЕС та гідроелектростанції, вважає радник міністра енергетики Сергій Чех.

"Виконання доручення щодо формування більш конкурентного ринку острова Бурштинської ТЕС у порівнянні з існуючим можливо! Воно повинно відбутися шляхом повномасштабного об'єднання енергосистем України і ENTSO-E і об'єднання таким чином в єдину торговельну зону острова БуТЕС і виробників електроенергії решти енергосистеми України", - написав він на своїй сторінці в Facebook в середу.

За словами Чеха, після такого об'єднання конкурентами БуТЕС будуть не тільки імпортери з ЄС, а й інші виробники електроенергії в Україні, серед них і ТЕС, що мають менші витрати на транспортування вугілля, а також атомні і електростанції.

Крім того, вважає він, розвитку конкурентного середовища сприятиме впровадження скоординованих аукціонів з розподілу пропускної спроможності міждержавних ліній електропередач.

Раніше в ЗМІ була поширена інформація про доручення президента України Володимира Зеленського прем'єр-міністру Денису Шмигалю забезпечити підвищення конкуренції в острові Бурштинської ТЕС і залучити у зв’язку з цим Антимонопольний комітет.

Як повідомлялося, ДТЕК вважає попередні висновки Антимонопольного комітету про монопольні зловживання компаній групи на регіональному ринку комерційного продажу електроенергії і балансування в торговельній зоні острова Бурштинської ТЕС (БуТЕС) необгрунтованими і безпідставними.

З 2002 року з європейською енергосистемою синхронізована робота "Бурштинського острова", який частково забезпечує електропостачання трьох областей Західної України (Закарпатської, Львівської та Івано-Франківської), а також експорт/імпорт електроенергії (Словаччина, Угорщина і Румунія).

"ДТЕК Західенерго" експлуатує 23 енергоблоки на Бурштинській, Ладижинській і Добротвірській ТЕС сумарною встановленою потужністю 4628,5 МВт. Структурам СКМ Ріната Ахметова належить 97,2% акцій "ДТЕК Західенерго".

Призначений у березні поточного року прем'єр-міністром Денис Шмигаль з 2017 року працював у "ДТЕК Західенерго": спочатку заступником гендиректора з соціальних питань, а з початку 2018 року - ще й директором Бурштинської ТЕС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА