12:54 22.10.2020

Нацбанк може поліпшити прогноз падіння ВВП на 2020 рік до 5% - банкіри

3 хв читати
Нацбанк може поліпшити прогноз падіння ВВП на 2020 рік до 5% - банкіри

Національний банк України (НБУ) у четвер може поліпшити прогноз падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) на 2020 рік із 6% (у липневому прогнозі) до 5%, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри.

"Останні статистичні дані показують, що відновлення економічної активності в Україні відбувається швидше, ніж очікувалося. Тому ми очікуємо перегляду макропрогнозу НБУ у жовтні в бік поліпшення - скорочення ВВП у 2020 році на 5%, зростання споживчих цін - на 4,2-4,5% (4,7% у липневому прогнозі - ІФ)", - повідомив директор департаменту стратегії Кредобанку Роман Лепак.

За його оцінками, Нацбанк збереже макропрогноз на 2021 рік, отже, очікування щодо зростання ВВП залишаться на рівні 4%, інфляції - 5,5%.

"Цей прогноз досить оптимістичний і на сьогодні не потребує перегляду", - уточнив експерт.

Голова правління Кредитвест Банку Ігор Тихонов також вважає, що Нацбанк у четвер може поліпшити прогноз падіння ВВП на 2020 рік до 5%.

"За підсумками серпня падіння ВВП України оцінювалося у 5,8%. З урахуванням ділової активності, яка відновлюється, що видно і за рівнем споживання електроенергії, і за заторами у великих містах, вважаю, до кінця року ми можемо вийти на падіння близько 5%. Що на один процентний пункт (п. п.) вище липневого прогнозу НБУ, але приблизно відповідає очікуванням уряду - 4,8%", - зазначив він.

При цьому, на відміну від Лепака із Кредобанку, Тихонов вважає, що Нацбанк може переглянути прогноз інфляції на 2020 рік у бік погіршення з 4,7% (у липневому прогнозі) до 5%, оскільки, на його думку, цей показник може значно прискоритися до кінця року.

"Це буде зумовлено зростанням цін на енергоносії і, особливо, на газ, ефектом відкладеного попиту з боку населення, який стимулюватиме нарощування імпорту, а також зростанням курсу долара в останні місяці. Останній фактор досі дуже обмежено впливав на інфляційні процеси, проте у міру зростання споживчого попиту, він неминуче буде врахований у показнику", - пояснив Тихонов.

За його оцінками, Нацбанк збереже прогноз облікової ставки на 2020 рік на рівні 6%.

Аналогічної думки щодо можливого поліпшення прогнозу ВВП на 2020 рік дотримується і головний менеджер із макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Аваль Сергій Колодій.

"Падіння ВВП у третьому кварталі, очевидно, буде менше прогнозованого НБУ (7,4%), тому з високою часткою ймовірності буде трохи поліпшений і прогноз ВВП на 2020 рік (поточний - "мінус" 6%)", - зазначив він.

Колодій додав, що, беручи до уваги силу другої хвилі пандемії у світі і розуміючи, що з настанням 2021 року ця проблема не зникне, центробанк може незначно погіршити прогноз ВВП на наступний рік із поточних 4%.

На думку експерта, Нацбанк може також трохи погіршити прогноз інфляції на наступний рік (із 5,5% у липневому прогнозі), взявши до уваги плавну девальвацію гривні і досить різке збільшення мінімальної зарплати (з 5 тис. грн до 6 тис. грн) та окладів працівників у бюджетних установах (на 20-70%) з 1 січня 2021 року.

Озвучуючи очікування від рівня облікової ставки у новому макропрогнозі, Колодій уточнив, що Нацбанк у нього закладає не конкретний рівень облікової ставки, а спектр її потенційної зміни із застосуванням чотирьох видів довірчих інтервалів, що описують ймовірність певних рішень.

"Наявний спектр передбачає високу ймовірність незначного збільшення облікової ставки, починаючи з третього кварталу 2021 року, але ми очікуємо, що в новому прогнозі буде збільшена вірогідність підняття облікової ставки вже з першого кварталу наступного року", - зазначив він.

Директор департаменту ризик-менеджменту Акордбанку Микола Войтків також вважає, що Нацбанк може погіршити прогноз інфляції на 2021 рік із 5,5% (у липневому прогнозі) до 6-7%.

Він додав, що очікування щодо зростання ВВП на 2021 рік у новому макропронозі перебуватимуть у діапазоні з 3,5% до 4,5%, а щодо рівня облікової ставки - з 5,5% до 7%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

Більшість банкірів очікують зниження облікової ставки НБУ на 0,5 п.п.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА