14:31 22.10.2020

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2020 рік до 4,1% і погіршив на наступний - до 6,5%

2 хв читати
НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2020 рік до 4,1% і погіршив на наступний - до 6,5%

Національний банк України (НБУ) поліпшив прогноз інфляції на 2020 рік із 4,7% (у липневому прогнозі) до 4,1%, при цьому погіршив на наступний рік із 5,5% до 6,5%.

"З огляду на слабку динаміку споживчих цін у третьому кварталі, НБУ переглянув річний прогноз інфляції у бік зменшення - до 4,1%... У 2021 році зростання споживчих цін прискориться до 6,5% під впливом подальшого пожвавлення економіки, ефекту від нинішнього ослаблення гривні, а також підвищення мінімальної зарплати (1 січня з 5 тис. грн до 6 тис. грн - ІФ), що сприятиме внутрішньому попиту", - повідомляється на сайті Нацбанку в четвер.

Центробанк зазначив, що прискорення зростання цін наприкінці 2020 року зумовлено подальшим відновленням економічної активності на тлі збереження м'якої монетарної і фіскальної політик, а також підвищенням цін на енергоносії.

"Низька база порівняння минулого року також матиме помітний статистичний ефект для обрахунку темпів річної інфляції", - додав регулятор.

У повідомленні зазначено, що вихід інфляції в наступному році за верхню межу цільового діапазону (6%) буде тимчасовим - Нацбанк допускає короткочасне відхилення інфляції від цілі для стимулювання повернення економіки на шлях стійкого зростання, при цьому планує застосувати монетарний інструментарій для повернення показника в цільовий діапазон (4-6%) у 2022 році.

Згідно з прогнозом центробанку, він зберіг свої очікування за рівнем показника у 2022 році - інфляція знизиться до 5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА