14:52 22.10.2020

Нацбанк зберіг прогноз спаду ВВП України у 2020 році 6% і поліпшив очікування зростання у 2021 році до 4,2%

3 хв читати
Нацбанк зберіг прогноз спаду ВВП України у 2020 році 6% і поліпшив очікування зростання у 2021 році до 4,2%

Національний банк України (НБУ) зберіг прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) на 2020 рік на рівні 6% і поліпшив очікування щодо зростання показника в наступному - з 4% (у липневому прогнозі) до 4,2%, повідомляється на сайті НБУ в четвер.

"Прогноз ВВП на поточний рік залишається незмінним. Скорочення економіки за підсумками року є наслідком насамперед складного для бізнесу II кварталу, в якому застосовувалися найжорсткіші карантинні обмеження. Водночас ділова активність помітно пожвавилася в умовах поступового пом’якшення обмежень", - зазначається в повідомленні.

Нацбанк додав, що відновлення споживчого та інвестиційного попиту в другому півріччі компенсуватиме найгірший урожай аграрного сектора та менший фіскальний імпульс.

Згідно з прогнозами центробанку, при тому, що регулятор поліпшив прогноз зростання ВВП на 2021 рік до 4,2%, він одночасно погіршив очікування щодо зростання показника у 2022 році в 4% (у липневому прогнозі) до 3,8%.

"Основним драйвером росту ВВП на рівні 4% у 2021-2022 рр. залишатиметься приватне споживання. Економічне зростання підтримають фіскальні стимули, м’яка монетарна політика та відновлення зовнішнього попиту", - зазначив НБУ.

Нацбанк уточнив, що важливою передумовою реалізації такого сценарію є подальша відсутність жорстких карантинних обмежень, і в Україні, і в світі.

Зазначається, що після повернення економіки до стійкого зростання потреба в значних фіскальних стимулах із боку держави знизиться, що, у свою чергу, сприятиме поступовому скороченню дефіциту держбюджету до рівня майже 3% ВВП до 2022 року.

Згідно з прогнозами центробанку, державний і гарантований державою борг, який цього року збільшився до 63% ВВП, у подальшому скорочуватиметься на 2-3 процентних пункти щорічно, чому також сприятимуть зростання економіки, зважена фіскальна політика і помірна волатильність обмінного курсу.

У повідомленні наголошується, що основним припущенням, яке бере до уваги правління НБУ, залишається продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Ще одним пунктом Нацбанк називав отримання пов'язаного з програмою МВФ фінансування від міжнародних партнерів.

"Ця підтримка необхідна для швидкого відновлення української економіки", - уточнив регулятор.

Зазначається, що значне відтермінування або призупинення виконання зобов'язань перед МВФ може не тільки сповільнити економічне відновлення, а й значно погіршити девальваційні та інфляційні очікування.

"Результативний діалог з міжнародними партнерами є запорукою для збереження макрофінансової стабільності. Співпраця з МВФ дасть змогу й надалі виконувати зовнішні зобов’язання України і збільшити її міжнародні резерви до $29-30 млрд", - зауважив центробанк.

Нацбанк також переглянув прогноз міжнародних резервів, погіршивши його на кінець 2020 року до $29,1 млрд (з $29,8 млрд), на 2021 рік - до $29,5 млрд (з $32,7 млрд) і на 2022 рік - до $28, 8 млрд (з $32,7 млрд). За даними регулятора, міжнародні резерви станом на 1 жовтня перебували на рівні $26,5 млрд.

Згідно з повідомленням, ключовим ризиком для макрофінансової стабільності, як і раніше, є тривалий термін і поглиблення пандемії коронавірусу й посилення карантинних обмежень.

Регулятор додав, що актуальними також залишаються ризики негативного впливу судових рішень на макрофінансову стабільність, ескалації військового конфлікту на сході країни або її кордонах і збільшення волатильності світових цін на продукти харчування з огляду на глобальні зміни клімату і ризик посилення протекціонізму в світі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

Кабмін спрощує умови для імпорту Україною електроенергії

ЄС може виділити Україні EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні за Ukraine Facility

Графіки відключень е/е тривають у Харківській області, у денні години в енергосистемі профіцит - Міненерго

ЄС виділяє EUR121 млн на докапіталізацію ЄБРР для збільшення допомоги Україні

"Енергоатом" і Westinghouse розпочали проєкт будівництва ХАЕС-5,6 за технологією АР1000

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА