12:41 26.10.2020

Перший заступник глави Нацбанку Рожкова та заступник глави Сологуб розкритикували перерозподіл повноважень у НБУ

4 хв читати
Перший заступник глави Нацбанку Рожкова та заступник глави Сологуб розкритикували перерозподіл повноважень у НБУ

Перший заступник глави Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова і заступник глави Дмитро Сологуб розкритикували рішення правління Нацбанку про перерозподіл повноважень у НБУ, яким, зокрема, було скорочено вертикаль підпорядкування Рожковій, оскільки таке рішення руйнує колегіальність і може мати негативний вплив на співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

"Надаю свій особистий коментар щодо рішення про перерозподіл повноважень в НБУ. Ми з Дмитром (Сологубом - ІФ) не підтримали це рішення. По-перше, такий підхід не відповідає найкращим світовим практикам. По-друге, не лише створює загрози для прийняття регулятором по-справжньому неупереджених рішень, а й руйнує колегіальність", - написала Рожкова у Facebook у понеділок.

"Режим тиші скінчився, час коментувати. Я та Катерина (Рожкова - ІФ) голосували проти. Я зазначив у протоколі, що це може мати негативний вплив на співпрацю з МВФ. Рішення прийнято в дуже сумнівний спосіб та порушує принципи побудови оргструктури НБУ, які розроблялися у 2014-2015 роках разом із МВФ", - написав Сологуб у Twitter.

Рожкова додала, що таке рішення правління також не відповідає принципам незалежності, закладеним в основу трансформації Нацбанку у 2014-2015 рр., що здійснювалася, зокрема, з урахуванням вимог МВФ.

"Це той випадок, коли нестерпна жага інновацій не зважає на світові практики. Оновлена команда хоче зробити щось абсолютно нове і нетрадиційне", - додала вона.

Рожкова також наголосила, що вона продовжить працювати.

Як повідомлялося, правління НБУ на зборах 20 жовтня ухвалило рішення про зміну організаційної структури центробанку, зокрема скоротивши вертикаль підпорядкування Рожковій.

"Необхідність оновлення вертикалей підпорядкування центробанку зумовлена розширенням мандата НБУ, зокрема у сфері регулювання ринку небанківських фінустанов", - йшлося на сайті Нацбанку.

Відповідним рішенням правління НБУ запровадило нову вертикаль "Регулювання фінансового сектору" (керівництво і контроль діяльності підрозділів розподілили на Рожкову), до якої віднесли департаменти методології регулювання діяльності банків і небанківських фінустанов, а також управління захисту прав споживачів фінпослуг і департамент з управління діяльністю корпоративного недержавного пенсійного фонду Нацбанку.

При цьому вертикаль "Пруденційний нагляд", за яку відповідала Рожкова, було приєднано до "Загального блоку". У результаті цього було створено вертикаль "Пруденційний нагляд і загальні питання", керівництво за якою розподілили на главу НБУ Кирила Шевченка.

До нової вертикалі належать, зокрема, департаменти банківського нагляду, виїзних перевірок, ліцензування, фінмоніторингу, аналітики і наглядових технологій, нагляду за ринком небанківських фінпослуг, які раніше значилися в підпорядкуванні Рожкової.

Крім того, департамент методології регулювання діяльності небанківських фінустанов переходить із вертикалі "Монетарна стабільність", керівництво і контроль за якою, як і раніше, здійснює Сологуб, до "Регулювання фінсектору".

Раніше, 2 жовтня Рада НБУ оголосила догану й висловила недовіру Рожковій та Сологубу - останнім двом (із п'яти) членів правління центробанку з команди екс-глави Якова Смолія.

Інформоване джерело уточнювало агентству "Інтерфакс-Україна", що глава НБУ, який за посадою також входить до Ради, голосував "за" ухвалення відповідних рішень. За словами джерела, підставою для відповідних рішень стала публікація в Kyiv Post і фраза Сологуба в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна": "Нацбанк фактично повернувся в ситуацію 2015 року, в якій він уже був, коли кредит довіри від МВФ треба здобувати практично "з нуля".

Пізніше, 8 жовтня, Шевченко повідомив, що Рада НБУ ухвалила рішення оголосити догану та висловити недовіру Рожковій і Сологубу у зв'язку з порушенням ними стратегії комунікацій і політики "єдиного голосу" (one voice policy) Нацбанку.

Рада НБУ планувала провести наступне позачергове засідання 16 жовтня, до порядку денного якого було внесено питання затвердження аудитора і пункт "різне", проте вранці того самого дня його було скасовано.

Деякі ЗМІ напередодні засідання стверджували, що на ньому могло бути порушене питання про звільнення Рожкової. Водночас, як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі НБУ, глава центробанку минулого тижня не вносив подання до Ради про звільнення своїх заступників.

Член Ради Василь Горбаль уточнив агентству, що наступне планове засідання відбудеться 27 жовтня.

Напередодні засідання, 15 жовтня, Нацбанк на своєму сайті оприлюднив посилання на інтерв'ю Рожкової виданню Liga.net з критикою окремих дій Ради НБУ, водночас увечері того самого дня посилання було видалено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА