08:20 29.10.2020

Голова енергокомітету ВР допускає впровадження обов'язкового продажу частини газу на біржі

4 хв читати
Голова енергокомітету ВР допускає впровадження обов'язкового продажу частини газу на біржі

Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус пропонує на законодавчому рівні передбачити обов'язковий продаж частини ресурсу газодобувними компаніями та імпортерами на біржі.

"Для того, щоб поступово розвивалася біржова торгівля газом, яка буде певним ринковим індикатором, ймовірно, є сенс на законодавчому рівні передбачити, щоб газовидобувні компанії, а можливо, й імпортери, а, можливо, великі газовидобувні компанії та великі імпортери були зобов'язані певну частину свого газу продавати на біржі", - сказав він під час Шостого українського газового форуму - Східно-європейського газового партнерства у середу.

"Мені здається, що ця ідея варта обговорення, до якого ми плануємо залучити професійне середовище. Ми бачимо прецеденти в інших країнах. Думаю, що розвиток біржової торгівлі був би корисним із точки зору ринкового та конкурентного ціноутворення", - зазначив Герус.

Водночас, за його словами, важливою проблемою на ринку газу, на якій необхідно сфокусуватися, є фінансова дисципліна.

"Ми вже бачимо досить суттєві борги, які утворилися перед створеним на початку року оператором газотранспортної системи. Ми бачимо, що в цьому сегменті сформувалися великі борги в минулі періоди. Нам в жодному разі не можна повторити цю ситуацію. І тут необхідно діяти превентивно", - зазначив голова комітету.

Герус звернув увагу, що лідерами зі створення боргів перед ОГТСУ є п'ять компаній - "Луганськгаз", "Тернопільміськгаз", "Донецькоблгаз", "Кіровоградгаз" і "Київоблгаз", за якими він вважає за необхідне ухвалювати визначені рішення, аж до їх переходу у держвласність.

"Зростання заборгованості говорить про специфічну роботу цих компаній і специфічну роботу їхнього менеджменту або їхнє уявлення, що вони можуть діяти за якимись своїми правилами", - сказав він, зазначивши, що такі великі борги є неприпустимими, і їх необхідно погашати.

"Якщо комусь не вдасться цього зробити, то є такий спосіб: ключі і техпаспорт віддати державі", - запропонував нардеп.

Крім цього, він запропонував як варіант вирішення проблеми боргів відкриття спецрахунків або формування визначених алгоритмів, за якими компанії-боржники змушені були б діяти.

"Це два дуже важливих моменти, і відповідні законопроекти у нас є: і ті, що стосуються продажу газу на біржі, і ті, що стосуються спецрахунків та алгоритмів", - повідомив Герус.

При цьому він зазначив, що дев'ять газорозподільних компаній мають нульову заборгованість перед ОГТСУ, що, на його думку, доводить можливість роботи без боргів.

"За останній рік ситуація в газовому секторі стабілізувалася, і газорозподільні компанії мають можливість працювати стабільно і відповідально перед своїми контрагентами", - наголосив він.

Щодо боргів, накопичених за минулі періоди, Герус зазначив, що частина з них не мають джерел погашення, а частина може бути погашена шляхом взаємозаліків.

"За цими боргами необхідно окремо розбиратися, і ми робитимемо це разом із учасниками ринку", - пояснив голова енергкомітету.

Водночас він закликав учасників ринку не розраховувати на повсюдне списання боргів парламентом.

"Не варто розраховувати на те, що можна накопичити боргів, а потім раз на п'ять років прийти до парламенту, щоб їх списали. Ринок має функціонувати так, щоб був товар, було його постачання і була його оплата. Це базовий принцип, якого необхідно дотримуватися", - пояснив Герус.

При цьому він підтримав законопроект про перехід на енергетичні одиниці, розглянутий парламентом, відзначивши необхідність проведення роз'яснювальної роботи серед споживачів щодо його норм.

За даними ОГТСУ на 22 жовтня, борги облгазів перед ним перевищили 1 млрд грн. Борг лідера боржників "Луганськгазу" становить 274 млн грн, за ним йдуть "Тернопільміськгаз" - 180 млн грн, "Донецькоблгаз" - 111 млн грн, "Кіровоградгаз" - 78 млн грн, "Київоблгаз" - 74 млн грн (загалом понад 700 млн грн).

Як повідомлялося, Верховна Рада затвердила в першому читанні проект закону про впровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за ресурс в одиницях енергії (№2553).

Як наголошується в пояснювальній записці, проектом закону пропонується, зокрема, надати Кабінету Міністрів право ухвалювати рішення про перехід на розрахунки та балансування на ринку під час транспортування, зберігання, розподілу, видобутку, купівлі-продажу, постачання та споживання, здійснення митного контролю та оформлення природного газу в енергетичних одиницях.

Розрахунок за спожитий газ у кубічних метрах, що здійснюється нині, нівелює право споживача не сплачувати за неякісний газ або сплачувати його меншу вартість, йдеться в документі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА