08:43 29.10.2020

"Нафтогаз" має намір активно брати участь у ринку газу для ТКЕ після його відкриття

3 хв читати
"Нафтогаз" має намір активно брати участь у ринку газу для ТКЕ після його відкриття

Група "Нафтогаз" зацікавлена у відкритті газового ринку для підприємств теплокомуненерго і має намір вийти на цей ринок після скасування чинних для них спеціальних обов’язків (ПСО), повідомив голова ГПК "Нафтогаз" Максим Рабінович.

"Братимемо участь у цьому ринку, зацікавлені в кожному сегменті", - сказав він під час Шостого українського газового форуму - Східно-європейського газового партнерства у середу.

При цьому він зазначив, що умови участі "Нафтогазу" в постачаннях ресурсу для підприємств ТКЕ після скасування ПСО (планується скасувати з 1 травня 2021 року - "Енергореформа") залежатимуть від багатьох факторів.

"Участь у постачаннях для ТКЕ залежатиме від політики держави, і навіть не регуляторної. Питання в тому, що робитимуть місцеві органи влади щодо встановлення тарифу, що буде з тими ТЕЦ, які перебувають в управлінні Фонду держмайна, що робитимуть ті, хто нині володіє підприємствами ТКЕ?" - зазначив Рабінович.

При цьому він висловив сподівання на скасування ПСО і створення належних умов для роботи ринку після цього.

"У створенні вільного ринку ми братимемо активну участь, ми переконані, що ПСО мають бути скасовані, але з належними правилами функціонування ринку після їх скасування", - сказав він.

Водночас Рабінович зазначив, що ГПК, до якої перейшли в жовтні як до постачальника останньої надії (ПОН) декілька сотень споживачів, робить все, щоб вони стали її постійними клієнтами.

"Ми дуже зацікавлені в клієнтах, ми пропонуємо послугу як постачальник. Ми вже боремося за них. Якщо вони нас виберуть, тому що у нас хороший сервіс, хороша ціна, то чому б ні", - пояснив голова ГПК, додавши, що компанія ніколи не приховувала своєї зацікавленості в розширенні клієнтської бази.

При цьому він зазначив, що у споживача наразі є всі можливості зробити вибір свого постачальника, оскільки доступна вся необхідна для цього інформація і є здорова конкуренція.

За словами Рабіновича, зокрема, на сході країни, звідки до ПОН перейшло багато споживачів, дуже активну позицію займає постачальник електроенергії Yasno енергохолдингу ДТЕК, що має велику клієнтську базу.

"Ми з ними співпрацюємо абсолютно нормальним способом", - пояснив Рабінович.

Зазначаючи, що через декілька місяців після відкриття ринку для побутових споживачів не спостерігається надто великої їхньої активності в цьому напрямі, Рабінович прогнозує, що ця ситуація з часом зміниться.

"Люди ще не до кінця розібралися, недостатньо поінформовані. Коли розберуться, буде дуже багато переходів", - прогнозує він.

При цьому він припустив, що відкриття ринку газу для побутових споживачів позитивно вплине надалі на процес відкриття ринку електроенергії, "оскільки до нього споживач вже буде набагато більше готовий".

Як повідомлялося, ТОВ "ГПК "Нафтогаз України" із 1 жовтня почало обслуговувати понад 410 тис. побутових споживачів як постачальник "останньої надії".

За даними НКРЕКП, від ПАТ "Донецькоблгаз" перейшли 404,549 тис. споживачів, ДП "Монтажник" - 3,157 тис., ТОВ "Газпостачсервіс" - 2,316 тис., ПАТ "Мелітопольгаз" -1,388 тис., ПАТ "Львівгаз" - 0,001 тис., зокрема, "Монтажник" на своєму сайті повідомив про намір припинити ліцензійну діяльність з постачання та розподілу газу.

Побутові споживачі зможуть отримувати газ від ПОН терміном до 60 днів, за цей час вони мають знайти собі нового постачальника.

Із 1 жовтня перехід побутових споживачів газу до ПОН відбувається автоматично у випадках: банкрутство або ліквідація попереднього постачальника; призупинення або анулювання ліцензії на постачання газу попереднього постачальника; відсутність підтвердженої номінації у чинного постачальника на точку виходу до ГТС, відсутність побутового споживача (точки комерційного обліку) в реєстрі споживачів будь-якого постачальника на інформаційній платформі Оператора ГТС.

Із 1 серпня 2020 року з НАК "Нафтогаз України" зняті спеціальні зобов'язання з продажу газу для його подальшого постачання побутовим споживачам. З серпня ціни на газ для своїх побутових клієнтів і бізнесу (юросіб) кожен постачальник визначає самостійно, а споживач має можливість змінити постачальника.

Згідно з моніторингом енергорегулятора, у першому кварталі 2020 року майже 69% обсягів постачання газу населенню здійснювали компанії групи "РГК", група "Нафтогаз" - 2%, інші постачальники - 29%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА