16:32 02.11.2020

Голова Держгеокадастру вважає земельну реформу незворотнім процесом

2 хв читати
Голова Держгеокадастру вважає земельну реформу незворотнім процесом

Земельна реформа - це незворотний процес і обіг сільськогосподарської землі в Україні стартує з 1 липня 2021 року, навіть якщо рішення Конституційного Суду України (КС) буде не на боці реформи, стверджує голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко.

"Реалізацію земельної реформи в Україні не зупинить ні Конституційний Суд України, ні політики, які намагаються заробити собі додаткові "очки", маніпулюючи цим питанням", - сказав голова Держгеокадастру у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Лещенка, минулого тижня Конституційний Суд ухвалив рішення, яке фактично направлено на знищення антикорупційних досягнень останніх років.

"Сьогодні ми бачимо, як в екстреному режимі здійснюються спроби завдати удару по ще одному беззаперечному досягненню - земельній реформі, завдяки якій, вперше за 20 років, може бути наведено порядок у сфері земельних правовідносин. Земельна реформа - це про відновлення справедливості. Тому що, доки семи мільйонам пайовиків в Україні з 2001 року не давали права розпоряджатися своїм майном, мільйони гектарів земель під особисте селянське господарство виводили з державної власності. Ці землі продавалися і фізособам, і юридичним особами, а також іноземцям, чим так лякали громадян політики, які були активними противниками земельної реформи", - зазначив голова Держгеокадастру.

Він зауважив, що ситуація, коли політики долучаються до руйнування досягнень, до яких країна рухалася протягом десятиліть, є неприпустимою.

"Земельна реформа - це незворотний процес, ми зробимо все для того, щоб обіг сільськогосподарської землі в Україні стартував із 1 липня 2021 року. Навіть якщо рішення КСУ буде не на боці реформи", - наголосив Лещенко.

Як повідомлялося, Конституційний Суд 2 листопада розглядає питання про офіційне тлумачення норм Конституції, що стосуються права власності на землю.

Автор конституційного подання пояснює необхідність тлумачення поняття "земля" як об'єкта правовласності українського народу" тим, що в Основному законі зазначаються два різних права власності на землю: як природний об'єкт - право власності українського народу, і як об'єкт цивільних прав, власності громадян та юридичних осіб.

Раніше у понеділок суддя Конституційного Суду України Ігор Сліденко пояснив, що у понеділок о 12:00 Велика палата КС продовжує розгляд конституційного подання, суть якого зводиться виключно до тлумачення положень Основного закону - землі як основного національного багатства.

"Не йдеться про скасування чогось, йдеться про тлумачення норм Конституції", - пояснив Сліденко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА