16:46 02.11.2020

КС 3 листопада розгляне в закритому режимі справу щодо конституційності закону про ФГВФО

3 хв читати
КС 3 листопада розгляне в закритому режимі справу щодо конституційності закону про ФГВФО

Конституційний Суд України (КС) 3 листопада продовжить розгляд справи щодо конституційності закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", свідчить порядок денний суду.

Уточнюється, що розгляд справи відбуватиметься у закритому режимі.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО), ні Фонд, ні Національний банк України (НБУ) не зможуть бути присутніми на засіданні через закритий характер слухань.

У ФГВФО також відмовилися коментувати можливі наслідки визнання закону "Про систему гарантування вкладів фізосіб" неконституційним, пославшись на ризик отримання звинувачення в тиску на суд.

У прес-службі НБУ на запит агентства "Інтерфакс-Україна" поки що не відповіли.

Як повідомлялося, 15 вересня КС завершив розгляд цієї справи у відкритій частині засідання. Судді уточнювали, що рішення КС буде розміщено на його сайті.

На відповідному засіданні голова НБУ Кирило Шевченко попередив КС про наслідки визнання закону про ФГВФО неконституційним, звернувши увагу на можливий підрив довіри до банківської системи і руйнування системи гарантування вкладів фізосіб.

"Я абсолютно впевнений, що визнання цього закону неконституційним зруйнує систему гарантування вкладів фізосіб, підірве довіру до банківської системи, зробить її максимально вразливою і зашкодить інтересам мільйонів вкладників", - сказав він під час засідання.

Шевченко наголосив, що ухвалення норм закону про ФГВФО забезпечило виконання Україною своїх зобов'язань у рамках договору з ЄС і меморандуму з МВФ, а визнання його неконституційним свідчитиме про відмову країни від раніше взятих на себе зобов'язань перед міжнародними партнерами.

На засіданні 15 вересня представник президента Федір Веніславський також усно клопотав про закриття справи, оскільки особа, яка направила подання до КС - Верховний суд України (ВСУ), - на сьогодні не існує (з грудня-2017 його замінив Верховний Суд).

За словами одного з суддів, таке клопотання буде розглянуто на закритій частині засідання.

Як передавав кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на відповідному засіданні були присутні представники посольства США, ЄС і МВФ, а також директор-розпорядник ФГВФО Світлана Рекрут, її заступник Віктор Новіков, заступник міністра фінансів Юрій Драганчук і представник Асоціації українських банків Андрій Дубас та директор юрдепартаменту НБУ Владислав Бедненко.

Раніше повідомлялося, що КС у червні 2020 року відновив розгляд справи за поданням Верховного Суду України від 2015 року про відповідність Конституції закону №4452-VI "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Згідно з матеріалами суду, розглядається конституційність статті закону, за якою вимоги фізичних вкладників-осіб, що перевищують розмір суми, яку покриває Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (200 тис. грн), були зміщені з третьої на четверту чергу, а вимоги ФГВФО - з п'ятої на третю. В документі зазначається, що виплати гарантованого відшкодування не доходять до осіб, які перебувають у четвертій черзі й далі.

У поданні також зазначено, що коли гарантування вкладів фізичних осіб регулювалося законами від 2001 року, у ФГВФО не було повноважень нормативного регулювання системи гарантування вкладів фізичних осіб, виведення неплатоспроможних банків з ринку, здійснення регулювання детальності банків, а також введення тимчасової адміністрації та ліквідації банків.

У свою чергу Світлана Рекрут, відреагувавши на поновлення справи в КС, звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням скликати РНБО у зв'язку з виниклою загрозою державного масштабу в економічній сфері, зазначивши, що наслідки використання відповідного прецеденту з поданням КС можуть мати "катастрофічний характер" і для діяльності фонду, і для Кабінету Міністрів і НБУ.

Директор-розпорядник ФГВФО наголосила, що визнання неконституційності фонду унеможливить виведення неплатоспроможних банків з ринку, а також задоволення вимог їх кредиторів, скасує вимоги до пов'язаних із такими банками осіб щодо відшкодування збитків.

Окрім цього, Рада з фінансової стабільності 30 червня ухвалила рішення про невідкладне створення робочої групи для розробки плану дій з метою мінімізації можливих ризиків для фінансової стабільності в разі визнання КС неконституційним закону про гарантування вкладів фізичних осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА