17:59 02.11.2020

Продовження співпраці з МВФ буде найкращим "заспокійливим" для валютного ринку - заступник голови НБУ

3 хв читати
Продовження співпраці з МВФ буде найкращим "заспокійливим" для валютного ринку - заступник голови НБУ

Виконання всіх зобов'язань перед Міжнародним валютним Фондом (МВФ) і продовження програми співпраці буде дуже позитивним сигналом і найкращим "заспокійливим" для валютного ринку, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" заступник голови Національного банку України (НБУ) Юрій Гелетій у понеділок.

"Наразі важливо виконати всі зобов'язання перед МВФ і продовжити програму співпраці. Це буде дуже позитивним сигналом для ринку. Можливо, навіть найкращим "заспокійливим", - вважає він.

Гелетій додав, що з макроекономічної точки зору, ситуація в Україні нині "досить непогана", зазначивши, що в січні-вересні 2020 року профіцит поточного рахунку платіжного балансу становив $4,2 млрд, або 4% ВВП (тоді як за дев'ять місяців 2019 року дефіцит становив $5,6 млрд або 5,1% ВВП) з огляду на те, що імпорт під час кризи скорочувався значно суттєвіше експорту.

Він наголосив, що НБУ продовжує дотримуватися режиму плаваючого валютного курсу - регулятор не протидіє ринковим трендам і тільки згладжує надмірні коливання гривні, і в бік ревальвації, і девальвації.

Крім того, Гелетій зазначив, що з початком нового бізнес-сезону - осені - попит на валюту традиційно зростає і цього року його сформували переважно імпортери (зокрема споживчих товарів), чому також сприяла м'яка бюджетна політика - уряд у цей період значно активізував фінансування бюджетних видатків.

Він зазначив, що попит на валюту також збільшився на тлі погашення зовнішніх зобов'язань і репатріації дивідендів, додавши, що восени зберігся помірний тренд на скорочення вкладень іноземних інвесторів у державні облігації України.

Крім того, цього року активна фаза експорту врожаю розпочалася пізніше, ніж минулого, тому попит на валюту закономірно перевищив пропозицію, і гривня дещо ослабла, резюмував Гелетій.

Він також зазначив, що минулої осені дія аналогічного сезонного фактора була менш помітною, оскільки його перекрили нетиповий суттєвий приплив валюти від нерезидентів, ранній експорт врожаю і значні обсяги продажу валюти окремими держкомпаніями, що відобразилося на зміцненні нацвалюти.

"Зі свого боку Національний банк політики на валютному ринку не змінює. Ми не протидіємо ринковим трендам і даємо гривні коливатися в обидва боки", - наголосив заступник голови НБУ.

Гелетій зазначив, що в серпні, коли пропозиція валюти перевищувала попит, центробанк давав гривні зміцнюватися й викуповував надлишок валюти, при цьому у вересні, коли попит перевищив пропозицію, регулятор не протидіяв ринковому тренду на ослаблення гривні, але згладжував коливання, продаючи валюту.

За його словами, минулого місяця ситуація на валютному ринку більш-менш збалансувалася і ринок переважно самостійно знаходив баланс, з огляду на це Нацбанк виходив на ринок із мінімальним обсягом інтервенцій, а також відмовився від них у передостанній тиждень жовтня.

При цьому в останні дні минулого місяця, коли на ринку знову почала переважати пропозиція, центробанк вийшов на валютний ринок для згладжування коливань і продав $147,5 млн, повідомив Гелетій.

"Водночас, незважаючи на ослаблення гривні, ми підтримуємо низьку інфляцію. Це добре позначається на купівельній спроможності й да змогу банкам знижувати процентні ставки, зокрема за кредитами для бізнесу", - додав він.

Заступник голови НБУ зазначив, що міжнародні резерви України нині перебувають на більш високому рівні порівняно з початком року ($25,2 млрд) і становлять понад $26 млрд. Він додав, що їхній рівень є достатнім для розрахунку за зовнішніми зобов'язаннями і для згладжування ринкових коливань.

Він також уточнив, що чиста купівля Нацбанком валюти до резервів із початку року наразі становить понад $700 млн.

"Дуже важливим є продовження співпраці з МВФ. Навіть якщо в короткостроковій перспективі макроекономічній стабільності України нічого не загрожує, подушка безпеки і довіра від наших міжнародних партнерів важливі для довгострокового розвитку й швидкого відновлення економіки після коронакризи", - резюмував Гелетій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА