16:47 03.11.2020

Україна і ЄС на початку 2021 року розпочнуть оновлення Угоди про асоціацію з метою перегляду переліку й обсягів українського експорту - Стефанішина

2 хв читати
Україна і ЄС на початку 2021 року розпочнуть оновлення Угоди про асоціацію з метою перегляду переліку й обсягів українського експорту - Стефанішина

Україна та Європейський Союз у 2021 році розпочнуть переговори щодо оновлення Угоди про асоціацію з метою перегляду переліку товарів і послуг, а також їх обсягів, що постачаються на європейський ринок, повідомила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної асоціації Ольга Стефанішина.

"Із січня наступного року ми, як і планували, зможемо розпочати конкретні переговори за параметрами торгівлі з ЄС, паралельно проводячи процес політичної оцінки виконання Угоди про асоціацію з ЄС", - сказала вона під час онлайн-інтерв'ю "Торгові війни: мистецтво захисту" у вівторок.

За її словами, Україна ініціювала процес оновлення угоди, оскільки юридично відкрилася така можливість, а також виникла необхідність переглянути параметри торгівлі.

"З іншого боку - ми вже переросли ті обсяги торгівлі та доступу на ринки ЄС, які були закладені в цьому документі. І наша позиція була підкріплена позицією бізнесу, з яким ми постійно перебуваємо в діалозі", - зазначила віце-прем'єр, додавши: "Наші амбіції закладають можливість перегляду угоди щодо всіх видів товарів і послуг, а також розширення їх переліку та включення нових позицій, за якими раніше не велися переговори".

За словами Стефанішиної, є блок питань, який стосується збільшення або скасування квот, а також встановлення нульової митної ставки, які мають бути обговорені на переговорах.

За її словами, насамперед йдеться про харчову продукцію - "лідерам торгівлі, які позитивно зарекомендували себе з моменту дії угоди".

"Тут ми не очікуємо складних переговорів", - прогнозує віце-прем'єр.

Водночас вона відзначила наявність складного блоку питань щодо торгівлі продукцією металургійного комплексу, який виходить за рамки регулювання Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

"Це комплексне питання. Європейський ринок зацікавлений у тому, щоб максимально захищатися, але переговори будуть", - заявила Стефанішина.

Крім того, за її словами, планується, зокрема, розглянути питання створення стимулів для виходу малого та середнього бізнесу на європейські ринки, за якими ще не було домовленостей.

Вона роз'яснила: Україна спільно з Єврокомісією наразі напрацьовує модальності майбутніх переговорів щодо загального огляду угоди, а також того, які органи асоціації та які параметри переглядатимуть.

Що стосується оцінки виконання Угоди про асоціацію, то, за словами віце-прем'єра, вона необхідна для розуміння того, що працює, а що потребує додаткових угод або правових ініціатив.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА