18:05 03.11.2020

НБУ попередив про ризик недофінансування доходів держбюджету-2021 у 65 млрд грн через завищені прогнози

2 хв читати
НБУ попередив про ризик недофінансування доходів держбюджету-2021 у 65 млрд грн через завищені прогнози

Національний банк України (НБУ) попередив про ризик недофінансування доходів державного бюджету на 2021 рік на рівні 65 млрд грн через завищені макроекономічні прогнози, йдеться в рішенні бюджетного комітету ВР за підсумками розгляду проекту держбюджету-2021.

"НБУ зазначає, що закладені в основу проекту держбюджету-2021 окремі макропоказники є занадто оптимістичними й завищеними, тому їх використання може призвести до нереалістичних прогнозів бюджетних показників... НБУ вважає, що через завищені макропоказники на 2021 рік є ризики недоотримання доходів обсягом 65 млрд грн", - йдеться в рішенні.

На думку Нацбанку, основні ризики недовиконання дохідної частини бюджету виникають через високий показник номінального ВВП (4,505 трлн грн) і слабкий обмінний курс гривні (середньорічний - 29,1 грн/$1), закладених у проект держбюджету-2021.

"З огляду на це, НБУ вважає за доцільне переглянути дохідну і видаткову частини держбюджету з урахуванням більш консервативного макроекономічного прогнозу", - наголошується в документі.

Бюджетний комітет також уточнив, що, за оцінками центробанку, передбачений у законопроекті розмір дефіциту державного боргу на рівні 6% ВВП є складним для фінансування та створює ризики розбалансування економіки, оскільки фіскальна політика має залишатися контрциклічною.

Нацбанк також зазначив, що фінансування дефіциту держбюджету шляхом запланованих випусків облігацій внутрішнього державного боргу (549,1 млрд грн) можливе за рахунок зростання їх прибутковості. При цьому, у зв'язку з тим, що ОВДП є безризиковим активом для банків і їхня прибутковість формує нижню межу для кредитних ставок банків, на думку НБУ, є ризик суттєвого зростання останніх, зазначається в документі.

За оцінками центробанку, згодом це може спровокувати ризики неможливості активізації кредитування внаслідок зростання процентних ставок економіки й фокусування банків на операціях із купівлі ОВДП, ідеться в рішенні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

Дефіциту електроенергії немає, "Укренерго" довелося обмежувати ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА