13:50 04.11.2020

Україна та РФ вступили у пов'язану зі спором щодо євробондів на $3 млрд справу "Таймз Тревел" у Верховному суді Великої Британії

4 хв читати
Україна та РФ вступили у пов'язану зі спором щодо євробондів на $3 млрд справу "Таймз Тревел" у Верховному суді Великої Британії

Україна та Росія вступили в розгляд справи Pakistan International Airline Corporation v Times Travel (UK) Ltd ("Таймс Тревел"), що стосується доктрини примусу за англійським правом, яка перебуває в апеляційному провадженні у Верховному суді (The Supreme Court) Великої Британії і рішення щодо якої впливатиме на рішення щодо спору між Києвом і Москвою про єврооблігації на $3 млрд, повідомив український Мінфін.

"Верховний Суд вважає, що його рішення у справі "Таймз Тревел", яким буде уточнено деякі аспекти правової доктрини примусу, може мати певний вплив на те, як він буде діяти, коли прийде час вирішувати апеляцію у справі щодо російських єврооблігацій", - ідеться в прес-релізі Мінфіну.

Згідно з ним, з огляду на це Верховний суд вирішив відкласти ухвалення рішення щодо спору між Україною та РФ, оскільки аргумент захисту з примусу є однією з ліній захисту України проти позову Росії.

Мінфін зазначив, що слухання справи "Таймз Тревел" у Верховному суді відбулося 2-3 листопада, Україна і її довірена особа надали суду свої стислі письмові та усні пояснення. Згідно з релізом, команда юридичних радників України навела вагомі правові аргументи України і представила її правову позицію перед колегією у складі п'яти високопоставлених суддів Верховного суду, четверо з яких також брали участь у вирішенні апеляції у справі про російські єврооблігації в грудні минулого року.

"Після завершення слухання судді повідомили, що винесення рішення було відкладено на більш пізню дату. Малоймовірно, що судді винесуть рішення до кінця цього року", - наголошується в релізі.

Мінфін уточнив, що Верховний суд ще 15 червня цього року повідомив Україні та Росії, що до ухвалення рішення у справі про єврооблігації на $3 млрд, нібито випущені Україною в грудні 2013 року, суд спочатку розгляне апеляційну скаргу у справі "Таймз Тревел", яка стосується питань існування і сфери правозастосування доктрини примусу "шляхом законного акта" за англійським правом.

Українське відомство зазначає, що поки що невідомо, у який спосіб Верховний суд вирішить продовжити вирішення спору в апеляції у справі про російські єврооблігації. Зокрема, чи будуть сторони надавати суду свої подальші письмові та/або усні пояснення стосовно рішення у справі "Таймз Тревел" (щойно це рішення буде оголошено) і його значення або іншого впливу на справу за єврооблігаціями, до ухвалення Верховним судом свого рішення щодо спору України та РФ.

"З огляду на розвиток подій, пов'язаних із апеляцією у справі "Таймз Тревел", існує велика ймовірність того, що рішення Верховного суду у справі щодо російських єврооблігацій буде постановлене у певний момент часу вже у 2021 році", - прогнозує Мінфін України.

У його релізі наголошується, що Україна довіряє англійському судочинству і, як і раніше, впевнена в досягненні позитивного для України результату в процесі, який було започатковано за вказівкою РФ із метою реалізації масштабної стратегії щодо здійснення Росією незаконної та протиправної агресії проти України.

Як повідомлялося, Верховний суд Великої Британії 9-12 грудня 2019 року розглядав скарги України та Росії на ухвалене у вересні 2018 року рішення апеляційного суду щодо спору про випущені у 2013 році Україною єврооблігації на $3 млрд і відклав ухвалення рішення.

17 лютого 2016 року The Law Debenture Trust Corporation plc, яка представляє інтереси РФ як власника випуску євробондів України на $3 млрд, за дорученням Мінфіну Росії подала до Високого суду Лондона (High Court of Justice of England and Wales) позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись з наявністю у неї зобов'язань за єврооблігаціями. Своїм рішенням суд зобов'язав Україну виплатити Росії номінальну вартість єврооблігацій на $3 млрд, суму нездійсненого купонного платежу на $75 млн, а також штрафні відсотки, що нараховуються в сумі $674 тис. за кожен день прострочення і частину витрат у рамках розгляду.

Однак після скарги України апеляційний суд постановив, що суд першої інстанції має розглянути справу за повною процедурою. Апеляційний суд підтвердив правомірність відмови Україні в розгляді трьох із чотирьох підстав, заявлених нею з метою уникнення виконання зобов'язань за цими єврооблігаціями. Одночасно суд констатував, що четвертий аргумент про те, що випуск єврооблігацій було зроблено під тиском Росії, не може бути відхилено без проведення всеосяжного судового процесу.

У Верховному суді The Law Debenture Trust Corporation plc оскаржує рішення апеляційного суду загалом і висунуту Києвом тезу про примус, тоді як Україна, переважно задоволена вердиктом апеляційного суду, заперечує три тези з його рішення.

Суддями виступають лорди Рід (Lord Reed), Карнват (Lord Carnwath), Годж (Lord Hodge), Ллойд-Джонс (Lord Lloyd-Jones)

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА