14:40 05.11.2020

"Нафтогаз" розраховує на вирішення спірних питань щодо УРП завдяки участі в процесі прем'єр-міністра - Коболєв

3 хв читати
"Нафтогаз" розраховує на вирішення спірних питань щодо УРП завдяки участі в процесі прем'єр-міністра - Коболєв

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв розраховує, що пряма участь прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля дасть можливість вирішити спірні питання між інвесторами і державою для якнайшвидшого укладення угод про розподіл продукції (УРП).

"До цього (наради наприкінці жовтня за участю прем'єр-міністра - ІФ) УРП обговорювали на рівні міжвідомчих груп. Минуло майже 1,5 року без двох місяців, і поки що ще договорів не підписано. Ми дуже сподіваємося, що прем'єр-міністр зможе допомогти нам зрушити процес там, де міжвідомча комісія цього зробити не змогла. Головна проблема нині - за цими договорами потрібно на найвищому рівні узгодити баланс інтересів. Це не може зробити кожен окремий представник того чи іншого напряму", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Коболєва, одне зі спірних питань - еквівалент частки держави від видобутої продукції у вигляді грошей чи вуглеводнів. "Потрібно ухвалити рішення, як виглядатиме взаєморозрахунок. Компанії розраховуються газом чи грошима? Ніхто в цій комісії не має повноважень сказати "я вважаю так, потрібно так", - зазначив він.

Голова "Нафтогазу" нагадав, що український ринок природного газу має низку проблем, зокрема в частині повної та своєчасної оплати за поставлену продукцію.

"Уряд хотів би, і це нормальне бажання, в рамках УРП отримувати не газ, а гроші. Так ось, усі компанії відмовляються, тому що у нас такий ринок газу, що може не вийти зібрати всі гроші за проданий газ, не розрахуватися з державою, й отримати претензії, звинувачення в розкраданнях і заниженні ціни. Всі сказали: ми такого не хочемо - забирайте газ", - сказав він.

Коболєв нагадав, що через два місяці спливає термін укладення шести УРП, і за цей час сторони мають визначитися з принципами, текстом договору і його підписати.

"Баланс - це рішення високого політичного рівня. Думаю, без того, щоб на такому високому рівні, як прем'єр і міністри, сказали: "Ок. Співвідношення інтересів ось таке. Ми даємо це, в обмін ми хочемо ось це", і за всіма пунктами пройшлися, буде важко. Міжвідомча комісія цього не зможе зробити", - резюмував голова НАК.

Як повідомлялося, наприкінці 2018 року Кабмін ухвалив провести 12 конкурсів із розробки вуглеводневих ділянок на підставі УРП.

У липні 2019 року уряд схвалив результати УРП-конкурсів із дев'яти вуглеводневих ділянок: "Укргазвидобування" (УГВ) в союзі з канадською Vermilion здобуло перемогу з Балаклійської та Іванівської ділянок, "УГВ" - з Берестянської та Бузівської, "Укрнафтобуріння" - з Русанівської, американська Aspect Energy - з Варвинської, "ДТЕК" - із Зінківської, "Гео Альянс" - із Софіївської, "Західнадрасервіс" - із Угнівської.

У травні 2020 року уряд затвердив ЕР UKRAINE B.V. (Нідерланди, "дочка" чеської EPH Group) переможцем конкурсів із Грунівскої та Охтирської вуглеводневих ділянок, а York Energy (UK) Holdings Limited (Велика Британія, "дочка" американської Alpha Energy) - з Ічнянської ділянки.


Повний текст інтерв'ю з головою "Нафтогазу" буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА