19:30 05.11.2020

Голова "Нафтогазу" не вірить в інтерес інвесторів до приватизації державних ТЕЦ з огляду на борги

3 хв читати
Голова "Нафтогазу" не вірить в інтерес інвесторів до приватизації державних ТЕЦ з огляду на борги

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв не вірить в інтерес інвесторів до приватизації державних теплоелектроцентралей (ТЕЦ) через наявні борги перед компанією за поставлений природний газ.

"Думаю, вона (приватизація - ІФ) наразі неможлива. З однієї простої причини - ці ТЕЦ нам винні 1 млрд грн. Який інвестор купить ТЕЦ із мільярдом боргу?", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, якщо держава не зможе знайти грамотних управлінців для цих ТЕЦ, то "Нафтогаз" готовий узяти на себе цей обов'язок.

"При цьому ми говоримо уряду: якщо у вас є будь-яка інша гідна довіри компанія, яка зможе ефективно управляти ТЕЦ і розпочне з нами розраховуватися на 100%, а в перспективі - почне погашати і старий борг, то ми обома руками за. Обіймемо й поцілуємо. Але це не має бути компанія на кшталт тієї, від якої нам віддали в управління "Енергія - Новий Розділ" та "Енергія - Новояворівськ", - наголосив Коболєв.

Водночас він зазначив, що можливість інвестування в станції у групи з'явиться лише в разі їх передачі "Нафтогазу" у власність. "Якщо у нас цей об'єкт можуть забрати, то й інвестувати в нього ми не будемо. Їх треба передати нам у власність. Тоді ми в ТЕЦ інвестуємо. Якщо їх ніхто не може купити з такими боргами, то іншого виходу немає", - додав голова НАК.

За його словами, однією з ключових причин готовності групи взяти ТЕЦ в управління або власність - це можлива відмова від запланованого скасування з весни 2021 року спеціальних обов’язків (ПСО) щодо постачання їм газу.

"Це один із моментів, чому ми так відкрито ставимося до варіанта передачі нам цих шести держТЕЦ. Ми боїмося, що якщо нам ці ТЕЦ не передадуть, а інвестори там не з'являться, то через них ПСО стосовно тепла не скасують. Вони - найбільша проблема ринку тепла. Якщо ці шість ТЕЦ наявну проблему розв'яжуть - це вирішує 80-90% усіх проблем ринку. Більше того, це буде демонстрація того, що проблеми на ринку тепла можна вирішувати", - пояснив він.

Коболєв також уточнив, що "Нафтогаз" категорично проти передачі в зону відповідальності групи комунальних теплоенергетичних компаній, нагадавши про необхідність закріпити за місцевою владою відповідальність за нерозрахунок за газ.

"Важливо, щоб принцип відповідальності і повноважень був реалізований. Хоче мер міста управляти місцевим підприємством теплової генерації? Тоді він має нести за нього відповідальність. Тепловик не розраховується - місто несе за це відповідальність. Мери ж люблять піаритися в жовтні, мовляв, ми молодці, ми включили тепло тощо. Прекрасно, але, будьте добрі, і відповідальність несіть у частині оплати поставленого газу", - додав голова НАК.


Повний текст інтерв'ю з головою "Нафтогазу" буде оприлюднено на головній сторінці сайту агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА