09:55 06.11.2020

Прем'єр України прогнозує зростання вартості сільгоспземлі вп'ятеро за десять років і $85 млрд додаткового ВВП

2 хв читати
Прем'єр України прогнозує зростання вартості сільгоспземлі вп'ятеро за десять років і $85 млрд додаткового ВВП

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль очікує, що відкриття в країні ринку землі за десять років принесе $85 млрд додаткового ВВП, а середня вартість землі за 1 га зросте вп'ятеро.

"Україна недовикористала свій земельний потенціал на $85 млрд. 29 років вільне розпорядження землею було обмежене, значить, її цінність була занижена в рази. За цей час у держави зникло більше ніж 5 млн га землі. Розвиток зрошення та інвестиції в сільське господарство сповільнилися на десятиліття, а частково і зовсім зупинені", - сказав прем'єр під час презентації аудиту української економіки та векторів економічного розвитку до 2030 року в п'ятницю.

За словами Шмигаля, ВВП України за десять років отримає до $85 млрд від розвитку ринку землі, а середня вартість землі за 1 га збільшиться практично вп'ятеро.

Відповідно до оприлюдненого документу "Аудит економіки України", справедлива вартість української землі нині становить $4,96 тис. за гектар за нормативної грошової оцінки $955 за гектар (2018 рік).

Водночас оскільки схвалена урядом модель ринку землі має декілька фундаментальних обмежень (заборона юридичним особам купівлі землі до 2024 року, повна заборона для іноземців, обмеження щодо максимальних площ купівлі), ціна землі не досягне своєї справедливої вартості найближчим часом.

Так, згідно зі схваленою Кабміном моделлю ринку землі, ціна одного гектара прогнозовано зросте до $2,35 тис. на десятий рік після впровадження реформи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА