11:50 07.11.2020

Трейдери вперше в історії розпочали реекспорт газу з України - ОГТСУ

3 хв читати
Трейдери вперше в історії розпочали реекспорт газу з України - ОГТСУ

Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ) за десять місяців 2020 року транспортував із країн ЄС в Україну в режимі shorthaul (транспортування на короткі відстані) 6,1 млрд куб. м газу, і майже весь цей обсяг наразі зберігається в підземних сховищах газу, а в жовтні вперше в історії було здійснено реекспорт газу обсягом 15 млн куб. м до країн ЄС на замовлення його власників.

"Ще одна значима віха для ринку газу - розпочався реекспорт газу, який було раніше завезено в Україну з ЄС. Раніше були лише транзит та імпорт", - прокоментував цю подію у Facebook гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

"Наші прогнози таки реалізувалися - Україна розпочала повноцінний реекспорт газу до ЄС", - заявив також голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

За словами Макогона, ОГТСУ вже заробив близько 500 млн грн доходу від надання послуги shorthaul, яка стала абсолютно новим джерелом доходу для компанії.

"Коли ми у 2016-2017 роках ще в "Укртрансгазі" проектували нові продукти "митний склад" і shorthaul, то не сподівалися, що вони так швидко здобудуть популярність у трейдерів", - зазначив голова компанії.

Коболєв додав, завдяки привабливим умовам зберігання газу українські ПСГ, оператором яких є "дочка" "Нафтогазу" "Укртрансгаз", заповнені на 90% - рекордний показник за останні десять років: із 28,3 млрд куб. м газу в них нині іноземним трейдерам належить 10 млрд куб. м.

ОГТСУ в прес-релізі уточнило, що за десять місяців 2020 року обсяг транспортування газу на вході в Україну в режимі shorthaul зі Словаччини становив - 4,1 млрд куб. м, з Угорщини - 1,5 млрд куб. м, з Польщі - 0,5 млрд куб. м.

У жовтні обсяги транспортування на вхід скоротилися до 16,6 млн куб. м (усі - з Польщі) з 1,17 млрд куб. м у вересні та 2,01 млрд куб. м у серпні.

Загалом з моменту запуску послуги сервісом shorthaul скористалися 24 замовники-нерезиденти і 5 українських компаній.

Оператор зазначив, що практично всі обсяги за shorthaul були трейдери направили до підземних сховищ газу на зберігання в режимі "митний склад", а загалом від початку року ОГТСУ на замовлення клієнтів направив оператору ПСГ "Укртрансгазу" для збереження на "митному складі" 10,1 млрд куб. газу.

Згідно з релізом, вихід газу з України в режимі shorthaul за цей час становив 17,1 млн куб. м: до Словаччини - 2 тис. куб. м, Угорщини - 13,7 млн куб. м, Польщі - 3,4 млн куб. м.

Послуга shorthaul, яку запровадив Оператор ГТС України з 1 січня 2020 року, дає змогу клієнтам компанії замовляти транзит газу через Україну до Польщі, Угорщини, Словаччини та Румунії за спеціальним вигідним тарифом. А в комплексі з послугою "митний склад" від "Укртрансгаз" трейдерам, на думку ОГТСУ, пропонуються зручні та привабливі умови зберігання газу в українських ПСГ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА