13:52 10.11.2020

Підтримка ЄС має збалансувати диспропорції між планами та можливостями України в реалізації Green Deal - Качка

2 хв читати
Підтримка ЄС має збалансувати диспропорції між планами та можливостями України в реалізації Green Deal - Качка

Підтримка Європейського Союзу має збалансувати диспропорції між планами та можливостями в досягненні Україною цілей Європейської зеленої угоди (European Green Deаl), вважає заступник міністра економіки - торговий представник України Тарас Качка.

"ЄС насправді використовує зміни клімату та логіку Зеленої угоди для того, щоб залити бізнес субсидіями, які раніше здебільшого вважалися неприйнятними. Амбітність цілей має бути підкріплена фінансово. На жаль, наша амбітність перевищує фінансові можливості. Й саме підтримка ЄС має збалансувати ці диспропорції", - сказав він на Дні стійкого розвитку, організованому Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА) у вівторок.

При цьому Качка зазначив, що Україна має сконцентрувати свої сили в діалозі з ЄС для розвитку співпраці за Зеленою угодою, але виходити з того, щоб заходи за Green Deal сприяли досягненню цілей Угоди про асоціацію, "а не перекручували б її та погіршували умови нашої торгівлі".

У зв'язку з цим Качка звернув увагу, зокрема, на "потенційні нові податки", а саме на перспективу задіяння так званого carbon border adjustment mechanism (механізму регулювання вуглецевих кордонів).

"Комітет із міжнародної торгівлі Європарламенту сьогодні обговорюватиме це питання. Важливо, що комітет відверто говорить: цей податок не вписується в логіку Світової організації торгівлі (СОТ), у логіку угод про вільну торгівлю, зокрема Угоди про асоціацію з ЄС. Він є винятком (...) І єдиний шанс його захистити - це трактувати як виняток", - роз'яснив торгпред.

Крім того, на думку Качки, визначення національного внеску країн, що розвиваються, в досягнення зелених цілей ЄС має передбачати національні обставини.

"У нас є нереформований вугільний сектор з його внеском у виробництво електроенергії. Також варто не забувати, який великий подарунок ми зробили ЄС, викупивши всі євробляхи", - сказав він, зазначивши, що було б логічно порушувати перед Польщею і Литвою питання компенсації за те, "що ми своїм здоров'ям і забрудненим повітрям допомагаємо їм у досягненні кліматичних цілей".

"Поки що ми миролюбну політику проводимо, але маємо бути набагато прагматичнішими", - вважає Качка.

Окрім цього, торгпред зауважив, що на Україну у зв'язку з реалізацією Green Deal чекають великі виклики стосовно викидів парникових газів у сільському господарстві, зазначивши, що, згідно з документами ООН, чверть таких викидів припадає саме на цю галузь.

"Ми ще маємо розібратися з чітким визначенням того, як наше сільське господарство впливає на викиди СО2", - прогнозує заступник міністра.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА