19:54 11.11.2020

ФРУ закликає уряд припинити переговори з Казахстаном про закупівлю металургійної та машинобудівної продукції для "УЗ"

3 хв читати
ФРУ закликає уряд припинити переговори з Казахстаном про закупівлю металургійної та машинобудівної продукції для "УЗ"

Федерація роботодавців України (ФРУ) просить уряд припинити будь-які офіційні переговори щодо закупівлі в Казахстані металургійної та машинобудівної продукції для "Укрзалізниці" (УЗ), оскільки це завдасть шкоди вітчизняним виробникам.

Як повідомляється в листі ФРУ на адресу прем'єр-міністра України, копію якого має агентство "Інтерфакс-Україна", підприємства федерації зі здивуванням дізналися зі ЗМІ, що днями офіційна делегація відвідала Казахстан, зокрема, з метою проведення переговорів на предмет закупівлі у місцевих виробників рухомого складу та іншої залізничної продукції для потреб модернізації "УЗ".

Йдеться про вироби металургійної та машинобудівної галузей, зокрема локомотивів, рейок, залізничних коліс і стрілочних переводів. Водночас українська промисловість переживає складний період - спостерігається падіння виробництва. При цьому випуск вантажних вагонів в Україні впав на 72,6%, простоюють потужності з виробництва пасажирських вагонів і локомотивів. Металургійні та машинобудівні підприємства борються за кожне замовлення, намагаючись не скорочувати працівників та зберегти робочі місця.

"Водночас замість того, щоб максимально забезпечити впровадження та реалізацію програм зайнятості у вітчизняній промисловості, ми останнім часом спостерігаємо факти численних переговорів про залучення іноземних компаній та їхньої продукції до інфраструктурних проектів без прозорих вимог до локалізації та створення робочих місць. Ми вважаємо, що українські металургійний і машинобудівний сектори здатні забезпечити потреби модернізації українських залізниць, починаючи від рейок і закінчуючи рухомим складом", - констатується в листі федерації.

При цьому нагадується, що українські виробники не мають відкритого доступу до ринку публічних закупівель Казахстану, на якому казахстанські виробники захищені 30%-ю ціновою преференцією на будь-яких державних тендерах.

"Федерація роботодавців категорично проти, щоб у публічних закупівлях кошти українських платників податків наповнювали бюджети інших країн, а українці, замість зайнятості та роботи на підприємствах, поповнювали лави безробітних", - наголошують у ФРУ.

З огляду на це федерація закликала прем'єр-міністра дати доручення щодо припинення будь-яких офіційних переговорів із закупівлі у Казахстані металургійної та машинобудівної продукції для "Укрзалізниці"; розробити та впровадити обов'язкові критерії локалізації та/або "місцевої складової" в інфраструктурних проектах, зокрема в проектах з модернізації "Укрзалізниці" та "Великого будівництва".

ФРУ також пропонує винести на найближче засідання уряду проект постанови "Про реалізацію експериментального проекту щодо здійснення закупівель техніки машинобудівної галузі з використанням нецінового критерію оцінки" для його ухвалення. Крім того, сприяти ухваленню законопроекту №3739 "Про внесення змін до закону України "Про публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості".

Раніше об'єднання підприємств "Укрметалургпром" виступило з різкою критикою планів щодо закупівлі залізничної та металургійної продукції в Казахстані на шкоду вітчизняним виробникам аналогічних виробів, закликавши прем'єр-міністра України відмовитися від планів закупівлі залізничної продукції в Казахстані і дати доручення Мінінфраструктури та Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості "припинити будь-які переговори з казахстанською стороною, які можуть призвести до катастрофічних наслідків для української промисловості".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА