19:48 13.11.2020

Політику скорочення викидів вуглецю вже обговорює ЄС разом з Україною - Воллерт

2 хв читати
Політику скорочення викидів вуглецю вже обговорює ЄС разом з Україною - Воллерт

Шляхи вирішення проблеми викидів вуглекислого газу в атмосферу вже обговорює Євросоюз разом з Україною, заявив міністр-радник Представництва ЄС в Україні Торстен Воллерт.

"Рішення щодо впровадження вуглецевого податку не ухвалено. Поки що це тема дискусій. А як приймаються такі рішення в ЄС? Це дуже тривалий процес. Там є завжди діалог стейкхолдерів. І наразі це обговорюється і з країнами ЄС, і в парламенті ЄС, і з бізнесом. Що нового? То це те, що ця політика обговорюється вже з Україною. Україна - це найперший партнер ЄС, що не є його членом, де є такий діалог і де це обговорюється", - сказав Воллерт на дискусії "Green Deal: вплив на Україну та її бізнес", організованій агентством "Інтерфакс-Україна" та його спецпроектом "Енергореформа" в четвер.

За словами Воллерта, поки що не зрозуміло, яким зрештою буде справедливе вирішення проблеми викидів CO2 в атмосферу.

"Це може бути податок, а може бути пов'язано з торговельними квотами. Ми наразі не знаємо. Нині експерти працюють над різними варіантами. Й лише наступного року пропонуватиметься рішення від ЄС", - сказав він.

На думку міністра-радника, український бізнес також може вступати в комунікацію з європейським і пояснювати свою точку зору та свої вирішення проблеми.

Говорячи про Green Deal, метою якої, за його словами, є не лише модернізація виробництва, а і кліматична нейтральність Європи до 2050 року, Воллерт наголосив: ця політика формувалася з баченням того, що Європа - це не лише Євросоюз, це - континент.

При цьому він позитивно оцінив досягнуті на саміті Україна-ЄС у Брюсселі домовленості на найвищому рівні про початок повноцінного діалогу. "Ми бачимо, що це вже починає працювати. Зараз це певні інформаційні заходи, переговори", - сказав він.

У зв'язку з цим Воллерт повідомив, що найближчим часом відбудуться переговори про можливу участь України в Акумуляторному альянсі.

"Безпосередньо з віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем, який відповідає за ці питання, готуємо зустріч віце-президента Єврокомісії Франца Тіммерманса з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем. Домовляємося, предметно розробляємо план дій, але не бюрократичний документ", - роз'яснив Воллерт.

При цьому він зазначив, що різниця між прийнятими та реалізованими за останні 30 років стратегіями в Україні занадто велика. "Так от. Цього ми не хочемо. А хочемо справді знайти пріоритетні напрями розвитку та працювати", - наголосив міністр-радник Представництва ЄС в Україні.

На його думку, найскладніше для України - це думати на 30 років наперед.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА