16:09 16.11.2020

Майже 50% ринку алкоголю в Україні перебуває в тіні - гендиректор Nemiroff

2 хв читати
Майже 50% ринку алкоголю в Україні перебуває в тіні - гендиректор Nemiroff

В Україні приблизно 50% ринку алкогольної продукції перебуває в тіні, вважає генеральний директор компанії Nemiroff Юрій Сорочинський.

"Майже 50% ринку перебуває в тіні... Надмірна фіскалізація певних бізнес-процесів призводить до виникнення тіньового сектора, який реалізує продукт споживачеві за ціною (без сплати податків - ІФ) на рівні 35-40 грн за пляшку (горілки 0,5 л - ІФ), коли ціна легального продукту - 89 грн", - сказав він під час онлайн бізнес-форуму Європейської бізнес асоціації "Детінізація - цивілізація" в понеділок.

Сорочинський уточнив, що тіньовий ринок на сьогодні оцінюють на рівні майже 10-12 млрд грн.

За словами гендиректора Nemiroff, в Україні видано 80 тис. роздрібних ліцензій малому і середньому бізнесу для торгівлі алкоголем, із них 70 тис. торговельних точок в Україні тією чи іншою мірою реалізують нелегальний алкоголь. При цьому, як уточнив Сорочинський, виключення становлять національні торговельні мережі, "які точно не пропускають через себе тіньовий алкоголь".

"Рівень фіскалізації алкогольних напоїв у нас один із найвищих у світі. В Європі середній розмір оподаткування алкогольних напоїв 23-25%, залежно від країни. Ми маємо тільки на рівні виробника 43%. Додатково є ще 5% роздрібний акцизний податок із кожної легально проданої пляшки. У нас високе оподаткування, яке створює невигідні умови для роботи бізнесу", - зазначив Сорочинський.

Він зазначив, що для боротьби з нелегальним ринком в Україні необхідно посилити контроль над виробництвом й обігом спирту, впроваджувати марочний контроль обігу алкогольних напоїв та електронну товарно-транспортну накладну.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський 11 грудня 2019 року підписав закон про скасування з 1 липня 2020 року державної монополії на виробництво спирту, ухвалений Верховною Радою 3 грудня 2019 року.

Дебютний аукціон з приватизації першого об'єкта ДП "Укрспирт" - Немирівського спиртзаводу (Вінницька обл.) відбувся 15 жовтня. Завод було продано ТОВ "ЛВН Лімітед", акціонерам Nemiroff, за 55,08 млн грн, що на 5 млн грн вище за стартову ціну. Компанія-переможець була єдиною, яка подала заявку на участь в аукціоні. Договір купівлі активу було підписано 12 листопада.

Сорочинський заявляв, що перша інвестиція становитиме від $300 до $500 тис., запуск виробництва планується на перший квартал 2021 року. За його словами, компанія більше не планує купівлі заводів із виробництва спирту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

Дефіциту електроенергії немає, "Укренерго" довелося обмежувати ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА