19:20 16.11.2020

ЄБРР підтвердив прогноз падіння ВВП Грузії в 2020 р на 5%, відновлення пов'язує з туризмом

2 хв читати
ЄБРР підтвердив прогноз падіння ВВП Грузії в 2020 р на 5%, відновлення пов'язує з туризмом

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підтвердив свій жовтневий прогноз макроекономічних наслідків пандемії COVID-19 для Грузії.

"Ми прогнозуємо скорочення ВВП Грузії на 5% в 2020 році з подальшим відновленням зростання на 3,5% у 2021 році", - йдеться в звіті ЄБРР про перехідний період на 2020-2021 роки, в якому оцінюється економічна ситуація в країні в умовах COVID-19.

При цьому наголошується, що вплив зовнішнього пандемічного шоку був широкомасштабним, він вдарив по експорту товарів, туризму і грошових переказів, які є важливими складовими економіки Грузії. "Введені в березні 2020 року суворі заходи щодо стримування поширення вірусу вдарили по внутрішньому попиту і багатьом дрібним постачальникам послуг", - констатує ЄБРР.

На думку аналітиків ЄБРР, відновлення економіки Грузії багато в чому залежить від відновлення туризму, основного рушійного фактора стійкого економічного зростання країни в останні роки, який став ключовою вразливістю під час пандемії. "Швидкість оздоровлення і загальний стан економіки Грузії в 2021 році буде визначатися розвитком готельного бізнесу і припливом іноземних гостей, які нині вкрай невизначені", - йдеться в звіті.

Стосовно ключових пріоритетів на 2021 рік, то ЄБРР вважає, що владні органи країни повинні посилити стійкість економіки за рахунок диверсифікації: підтримувати експорт послуг в сфері інформаційних технологій і отримувати вигоду з очікуваних змін у глобальній пропозиції після пандемії COVID-19.

Через пандемії COVID-19 уряд Грузії в 2020 році очікує падіння ВВП країни на 4,9%. До проекту бюджету країни на 2021 рік зростання економіки від початку було закладено на рівні 5%, але за погодженням з Міжнародним валютним фондом (МВФ) планується знизити цей показник до 4,3%.

Всесвітній банк (ВБ) прогнозує зниження ВВП Грузії в 2020 році на 6%, в 2021 році очікує зростання на 4%, Азіатський банк розвитку (АБР) в цьому році очікує зниження економіки країни на 5%, у наступному році - зростання на 4,5%.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА