12:23 17.11.2020

Підвищення тарифу на електроенергію призведе до необґрунтованих витрат підприємств транспорту в 500 млн грн/рік - ФРТУ

2 хв читати
Підвищення тарифу на електроенергію призведе до необґрунтованих витрат підприємств транспорту в 500 млн грн/рік - ФРТУ

Федерація роботодавців транспорту України вважає, що підвищення тарифу на електроенергію призведе до необґрунтованих витрат підприємств транспорту щонайменше у 500 млн грн/рік, що матиме катастрофічні наслідки для транспортної галузі.

У зверненні ФРТУ до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розміщеному на сайті федерації у вівторок, зазначається, що підвищення тарифу на електроенергію призведе до катастрофічних наслідків для галузі, враховуючи, що за підсумками першого півріччя 2020 року транспортні підприємства України скоротили обсяг перевезень на 18,2% порівняно з першим півріччям 2019 року.

У ФРТУ оцінюють обсяг додаткових витрат підприємств транспорту на електроенергію в разі підвищення тарифу щонайменше у 500 млн грн/рік і називають їх необґрунтованими.

У зверненні до НКРЕКП у ФРТУ нагадали, що в момент впровадження "зеленого" тарифу держава надавала зобов'язання та гарантії інвесторам - і саме держава має платити за цими зобов'язаннями за рахунок держбюджету.

"Правильність такої логіки була підтверджена законом України 810-IX, відповідно до якого держава має за рахунок випуску п’ятирічних облігацій внутрішньої державної позики погасити заборгованість ДП "Гарантований покупець", що утворилася станом на 1 серпня 2020 року (22,4 млрд грн). Також цим законом визначено, що Кабмін має передбачити у державному бюджеті видатки на фінансову підтримку ДП "Гарантований покупець" для оплати електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел в обсязі щонайменше 20% виробітки (13 861 млн грн). Таке рішення дасть змогу встановити тариф у 2021 році на рівні 209 грн/МВт-год", - наголошується в зверненні ФРТУ.

Федерація також пропонує зменшити рівень заборгованості ДП "Гарантований покупець" за рахунок ліквідації схем неефективного використання коштів та законодавчого обмеження компенсації за небаланси шляхом встановлення граничної ціни на балансуючому ринку в розмірі 95% ціни РДН та забезпечення своєчасної оплати небалансів.

ФРТУ також звернулася до НКРЕКП із проханням надати детальну калькуляцію фінансового балансу ДП "Гарантований покупець" на 2021 рік (валовий дохід від реалізації електроенергії, що купується за пільговим тарифом НАЕК "Енергоатом" і "Укргідроенерго" на всіх сегментах ринку) і розрахунок впливу на валовий прибуток ДП запропонованих шляхів ліквідації схем неефективного використання коштів.

ФРТУ закликає НКРЕКП розрахувати та представити для обговорення тариф на передачу електроенергії у 2021 році з урахуванням вищезазначених ініціатив на рівні не вище ніж 209 грн/МВт-год.

Як повідомлялося, Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії на 2021 рік у розмірі 309,8 грн/МВт-год, що на 28,9% вище чинного тарифу (240,23 грн/МВт-год) і на 1% менше тарифу, встановленого на грудень 2020 року (312,76 грн/МВт-год).

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА