12:58 18.11.2020

Кількість домогосподарств-боржників за спожитий газ у жовтні збільшилася до 60% - АПЕ

2 хв читати
Кількість домогосподарств-боржників за спожитий газ у жовтні збільшилася до 60% - АПЕ

Кількість домогосподарств, що мають борги за спожитий газ, у жовтні поточного року збільшилася до 60% порівняно з попередніми періодами, повідомили в Асоціації постачальників енергоресурсів (АПЕ), що об'єднує 30 постачальників природного газу.

"Враховуючи, що впродовж літа - початку осені споживачі поступово погашали борги, накопичені за попередній опалювальний сезон, а вересень відзначався низьким споживанням, то ситуація з боргами була оптимістичніша. А зараз, за підсумками жовтня, ситуація з оплатою ресурсу нестримно погіршується: за узагальненими даними членів асоціації, кількість домогосподарств-боржників збільшилася до 60%", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" перший заступник голови правління асоціації Євген Нацвін-Степанов у середу.

За його словами, причиною зниження рівня розрахунків є, зокрема, заборона на відключення боржників і на нарахування їм пені та штрафів унаслідок карантину.

"Закон №530-IX позбавив постачальників одного з найвагоміших важелів впливу на боржників можливості обмеження і відключення за несплату. В результаті значна кількість громадян просто припинила платити за спожиті ресурси", - зазначив Нацвін-Степанов.

Про це в АПЕ звернули увагу, що частка газових боргів є найзначнішою в структурі заборгованості населення за ЖКП.

"За даними Державної служби статистики України, борг населення за спожитий природний газ і послугу з його доставки на початок жовтня 2020 року перевищив 21,1 млрд грн із загального боргу населення за житлово-комунальні послуги обсягом 54,3 млрд грн. При цьому борги за тепло й гарячу воду станом на 30 вересня становили 16,3 млрд, за постачання і розподіл електроенергії - 4,98 млрд грн", - повідомив заступник голови правління АПЕ.

За його словами, найбільш критична ситуація із заборгованістю - в Донецькій, Одеській, Харківській і Дніпропетровській областях: борги жителів кожного з цих регіонів перевищують 2 млрд грн. Найкраще побутові споживачі платять за газ у Рівненській, Кіровоградській і Черкаській областях.

В АПЕ висловили побоювання, що в разі непогашення українцями боргів за газ і ЖКП країну в розпал опалювального періоду може спіткати колапс комунальної системи.

Окрім цього, систематичні неплатежі призводять до накопичення боргів, які потім споживачам буде ще складніше погасити, зазначили в АПЕ.

"Після завершення карантинних обмежень постане питання припинення газопостачання неплатникам і буде вжито заходів стягнення заборгованості в судовому порядку, а також інші небажані наслідки", - акцентував Нацвін-Степанов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА