18:20 18.11.2020

Уряд України пропонує запустити з 2021 року накопичувальну професійну пенсійну систему - законопроект

3 хв читати
Уряд України пропонує запустити з 2021 року накопичувальну професійну пенсійну систему - законопроект

Уряд України внесе до Верховної Ради законопроект про запровадження накопичувальної професійної пенсійної системи (НППС) для зайнятих на шкідливих виробництвах працівників віком до 35 років, які мають право на пільгову пенсію, за рахунок підвищення ставки єдиного соцвнеску для таких роботодавців на 7% або 15%.

"Приблизний обсяг коштів для такої накопичувальної системи становитиме 2-3 млрд грн на рік", - сказав, представляючи документ, прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Законопроект передбачає три професійні пенсійні програми. Програма №1 дає право на отримання пенсійних виплат після 50 років при роботі за "списком №1" від 10 років у чоловіків і від 7,5 років у жінок, програма №2 - після 55 років і роботі за "списком №2" від 12,5 років у чоловіків і від 10 років у жінок.

Програма №3 дає можливість добровільно вступити в НППС на умовах, визначених у колективних договорах, і на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років.

За програмою №1 роботодавцям доведеться додатково до 22% ЄСВ платити ще 15%, у програмі №2 - 7%, у програмі №3 - від 3% за погодженням з працівниками.

Згідно із законопроектом, страхові внески, які надійдуть за учасників НППС, Пенсійний фонд України спрямовуватиме до недержавних пенсійних фондів (НПФ) і страхових компаній (СК), авторизованих Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Учасники системи зможуть самостійно обирати НПФ і СК (принцип "пенсійні кошти ходять за учасником"), однак якщо вони протягом трьох місяців не обрали, то НПФ буде визначено автоматично за порядком Пенсійного фонду України.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна зазначила, що ця реформа дасть змогу також вирішити проблему боргів підприємств перед Пенсійним фондом із виплати пільгових пенсій. За її словами, з 2008 року цей борг зріс із 1 млрд грн до 15 млрд грн на жовтень цього року, щорічно збільшуючись на 1,5 млрд грн. "Із 10 підприємств 8 не відшкодовують", - заявила міністр.

За її словами, підприємствам-боржникам буде надано право сплатити цей борг із розстрочкою на п’ять років.

У пояснювальній записці уточнюється, що йдеться про 8 тис. боржників, 2,5 тис. із яких вже економічно неактивні.

Раніше Мінсоцполітики оцінювало кількість працівників, які підпадуть під дію НППС, більше ніж у 135 тис. осіб.

Міністерство також зазначало, що плюсом переходу до фондованої системи пенсійного забезпечення, де майбутні пенсійні виплати працівникам буде забезпечено пенсійними активами, є відділення таких активів від діяльності підприємств, а також можливість успадкування таких коштів. Крім того, роботодавці вищезазначених категорій працівників, які на сьогодні в значному обсязі здійснюють відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, платитимуть тільки за фактично працюючих співробітників і зможуть заощадити. Водночас за відсутності на сьогодні у підприємства таких пенсіонерів витрати роботодавця зростуть, зазначено в документі.

Законопроект передбачає запуск НППС із 1 січня 2021 року, однак на засіданні Кабміну було висловлено сумнів, що це можливо зробити в такі короткі терміни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА