17:03 19.11.2020

Безнадійні борги шахт за електроенергію необхідно списати - заступник міністра енергетики

2 хв читати
Безнадійні борги шахт за електроенергію необхідно списати - заступник міністра енергетики

Борги вугільних підприємств, нагромаджені ними до моменту відкриття ринку електроенергії, підлягають списанню, вважає заступник міністра енергетики Олександр Зорін.

"Борги вугільних підприємств за електроенергію - безнадійні. Ми розуміємо, що такі заборгованості ці підприємства не здатні погасити, рано чи пізно їх доведеться реструктуризувати, списати", - сказав Зорін у коментарі інтернет-порталу "Енергореформа".

За його словами, Міністерство енергетики чудово обізнане про випадки відключення шахт від постачань електрики через борги і вважає це великою проблемою.

Водночас він зазначив, що підприємствам об'єктивно бракує коштів і на поточні розрахунки за електроенергію, і на погашення нагромаджених раніше боргів зі штрафами та нарахованою на них пенею.

"Для поточних платежів ще вистачало, але кошти відводять обсяги минулих боргів, які мають погашатися відповідно до графіків. Тому що платимо не поточний платіж, а штрафи і пеню, що нараховується на прострочення платежу. Такі борги зростають, як снігова куля. Ми ніяк не можемо вийти з цієї безвиході", - зазначив заступник міністра.

При цьому Зорін уточнив, що постачальники та оператори систем розподілу, перед якими нагромаджені заборгованості, мають отримати певну компенсацію під час їх списання.

"Списувати - не означає просто всім усе пробачити. Певну компенсацію необхідно прописати в законі", - сказав він.

Він звернув увагу на те, що всі ці питання комплексно вирішуватимуться в рамках трансформації вугільної галузі, презентацію концепції якої готує Міненергетики.

Як повідомлялося, проект концепції трансформації вугільної галузі передбачає розподіл шахт на три групи: перша - шахти, що підлягають інтеграції з ПАТ "Центренерго" і які є його ресурсною базою, друга - шахти подвійного призначення, що видобувають і енергетичне, і коксівне вугілля, що використовується в металургії, а третя - шахти, що підлягають приватизації не лише як вуглевидобувні підприємства, а і як цілісні майнові комплекси з метою перепрофілювання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

НБУ АНОНСУВАВ НИЗКУ КРОКІВ ВАЛЮТНОЇ ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ НАЙБЛИЖЧИМИ ТИЖНЯМИ

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

Більшість банкірів очікують зниження облікової ставки НБУ на 0,5 п.п.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА