19:45 19.11.2020

У ВР зареєстровано законопроект №4400 про розвиток конкуренції на газовому ринку

2 хв читати
У ВР зареєстровано законопроект №4400 про розвиток конкуренції на газовому ринку

Законопроект №4400 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку конкуренції на ринку газу та особливостей проведення біржових аукціонів з його продажу оприлюднено на сайті Верховної Ради в четвер.

У пояснювальній записці до документа, ініціатором якого є народний депутат Олексій Кучеренко (фракція "Батьківщина"), зазначено, що монопольне становище НАК "Нафтогаз України", частка якого за підсумками 2019 року становила на загальнодержавному ринку природного газу понад 70%, створює ризики корупційних дій з боку посадових осіб компанії та підконтрольних їй підприємств.

Зазначено, зокрема, що "Нафтогаз України" в серпні 2020 року розрахував свої вільні ціни на газ для населення, які на 13% нижчі за регульовані ціни, встановлені урядом для теплокомуненерго у рамках ПСО.

"У такому випадку вбачається, що або Кабінет Міністрів завищує ціни на газ, або "Нафтогаз" реалізує газ на вільному ринку, недоотримуючи відповідну вигоду та недораховуючи податки до бюджету", ‒ вважають автори законопроекту.

Крім того, чинне законодавство не передбачає обов'язку суб'єктів ринку завчасно інформувати споживачів про ціну газу - до початку періоду його постачання, йдеться в пояснювальній записці.

Ще одним недоліком ринку є відсутність у побутових споживачів лічильників газу, що призводить до виникнення позитивних або негативних балансів у постачальників і нарощування кредиторської та дебіторської заборгованостей.

Законопроект №4400 у своїх ключових положеннях передбачає, зокрема, внесення таких змін до законів "Про ринок природного газу", а також "Про нафту і газ":

- зобов'язати суб'єктів ринку в певних випадках (постачальників у рамках ПСО та "останньої надії", а також у випадках затвердження державою порядку встановлення цін) публікувати ціни на газ для споживачів не менше ніж за п’ять днів до початку їх дії;

- зобов'язати держкомпанії в період з 10-го до 25-го числа поточного місяця продавати повний обсяг газу на наступний місяць виключно на біржових аукціонах, при цьому порядок організації та проведення біржових аукціонів, а також визначення обсягів газу для реалізації на таких аукціонах, стартової і максимальної ціни встановлює Кабінет Міністрів;

- запровадити обмеження щодо відхилень небалансів під час постачання газу, а також коригування маржинальної ціни купівлі-продажу газу на період до завершення установки лічильників для всіх споживачів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА