18:08 23.11.2020

Європейське Енергоспівтовариство закликає відновити незалежність українського енергорегулятора - звіт

2 хв читати
Європейське Енергоспівтовариство закликає відновити незалежність українського енергорегулятора - звіт

Європейське Енергетичне співтовариство (ЄЕС) наполягає на забезпеченні незалежності Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

"Поточна ситуація, коли НКРЕКП діє як "центральний виконавчий орган", - тимчасове рішення, призначене для виконання постанови Конституційного Суду, і є неконституційним, це явне порушення acquis (право ЄС)", - ідеться в щорічному звіті Енергоспівтовариства з імплементації вимог права Євросоюзу, розміщеному на його сайті в понеділок.

Згідно з повідомленням, Енергоспівтовариство вважає, що необхідно якомога швидше внести конституційні поправки і відновити незалежність регулятора.

При цьому занепокоєння ЄЕС викликав нещодавній розпуск стратегічного департаменту НКРЕКП.

Водночас ЄЕС зазначило, що незважаючи на ці проблеми, український енергорегулятор продовжує використовувати свій досвід для впровадження стійких ринкових реформ.

Як позитивну подію у звіті названо "скасування вимоги публікувати рішення НКРЕКП в Офіційному віснику як попередню умову для набуття ними чинності".

Водночас у звіті зазначено, що Антимонопольний комітет України (АМКУ) - один із найактивніших органів щодо забезпечення дотримання закону про конкуренцію в Енергетичному співтоваристві, зосереджений переважно на розслідуванні зловживань домінувальним становищем на ринках електроенергії та газу, а також розслідує антиконкурентні угоди.

"АМКУ активно співпрацює із Секретаріатом щодо розслідування ймовірних зловживань домінувальним становищем", - ідеться у звіті.

Як повідомлялося, на початку 2020 року директор секретаріату ЕС Януш Копач (Janez Kopač) заявив, що поправки до закону про НКРЕКП наприкінці 2019 року були необхідні для продовження роботи комісії та погоджені з Енергоспівтовариством (ЄЕС), але тепер ЄЕС очікує нових законодавчих змін для забезпечення реальної незалежності регулятора.

"Наразі необхідна поправка до Конституції і зміна або адаптація цього закону для по-справжньому незалежного регулятора", - зазначив Копач

У червні 2019 року Конституційний Суд України визнав неконституційними низку положень закону про НКРЕКП, дозволив виправити його до 2020 року. Невиконання рішення КС не дозволило б комісії ухвалювати необхідних рішень з 1 січня 2020 року. Відповідні поправки ВР ухвалила 19 грудня.

Згідно з ними, НКРЕКП є постійно діючим центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом і створюється Кабінетом Міністрів.

У жовтні НКРЕКП розформувала департамент стратегічного розвитку та планування, замінивши його на управління стратегічного розвитку та міжнародної координації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА