19:42 23.11.2020

Україна в 2020 р досягла найбільшого успіху в реформуванні газового сектора - звіт Європейської Енергоспільноти

2 хв читати
Україна в 2020 р досягла найбільшого успіху в реформуванні газового сектора - звіт Європейської Енергоспільноти

Європейська Енергетична спільнота (ЄЕС) відзначила найвищий рівень впровадження реформ у сфері енергетики за підсумками 2020 року на газовому ринку - 84%.

Про це свідчать дані щорічного звіту Європейської Енергоспільноти з імплементації вимог права Євросоюзу, оприлюдненого на її сайті в понеділок.

При цьому рівень реформування в газовому секторі в поточному році виріс у порівнянні з рівнем, продемонстрованим у минулому році, в 1,75 раза (відповідно до звіту-2019 він становив 48%).

Крім того, істотно активізувалися реформи в сфері змін клімату - з 27% в 2019 році до 51,8% у поточному, а також нафтової галузі - з 10% до 35%.

Водночас знизився з 50% до 49% рівень впровадження реформ в електроенергетиці, з 63% до 52% в секторі відновлюваних джерел енергії, з 74% до 67% у сфері енергоефективності.

Крім цього, незначно підвищилися реформаторські успіхи в сфері захисту довкілля - з 61% до 64%, і в сфері розвитку енергоінфраструктури - з 0 до 8%.

Рівень впровадження реформ у кібербезпеці в 2020 році ЄЕС оцінило в 35%, у минулому році такі дані не наводилися.

ЄЕС зазначає, що ринок електроенергії ще й досі значною мірою спотворений низкою нормативних заходів, що включає прайс-кепи і ПСО, які зобов'язують державну атомну і гідрогенерацію поставляти побутовим споживачам е/е за цінами, "які завдають шкоди конкуренції і безпечній експлуатації електроенергії".

Також як негатив, зокрема, зазначено відсутність сертифікації оператора системи передачі.

Стосовно газового ринку, то ЄЕС назвала проривом відкриття ринку для побутових споживачів, а також сертифікацію оператора газотранспортної системи. При цьому Європейська Енергоспільнота зазначає, що все ще залишилося ПСО для теплопостачальних компаній.

У звіті також зазначено, що розроблений закон про мінімальні запаси сирої нафти і нафтопродуктів газу, який проходить схвалення компетентних органів.

Стосовно довкілля і клімату, то найбільшою проблемою для України, на думку ЄЕС, залишається скорочення викидів застарілих вугільних електростанцій, а енергоефективність страждає через відсутність правової бази.

Зазначається також, що виробництво відновлюваної енергії останнім часом різко зросло, але "зелений бум" критично впливає на ліквідність ДП "Гарантований покупець", а "зелені" аукціони так і не стартували.

Крім того, ЄЕС висловила побоювання, що буде відкладена робота над Національним енергетичним і кліматичним планом.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА