12:08 25.11.2020

Вакцина не врятує ВВП єврозони від сильного падіння у IV кварталі - експерти

3 хв читати
Вакцина не врятує ВВП єврозони від сильного падіння у IV кварталі - експерти

Позитивні новини про розробку різними компаніями вакцин від COVID-19 здійснюють гарний вплив на ринки, однак інвестори, можливо, забувають про те, що економіці Європи доведеться пережити декілька похмурих місяців, пише The Wall Street Journal.

Захворюваність на коронавірусну інфекцію в регіоні зростає, і країни відновлюють дію обмежень, спрямованих на стримування другої хвилі пандемії. Це може штовхнути економіку єврозони до падіння на двозначну величину.

"Хороші новини про вакцину, найімовірніше, не змінять макроекономічної траєкторії до середини 2021 року", - вважає головний економіст AXA Investment Managers Жиль Миєк.

На його думку, навіть у разі видачі дозволів на використання вакцин проти коронавірусної інфекції її виробництво займе час, тому вона навряд чи зможе вплинути на ситуацію цієї зими. "Немає абсолютно жодних причин для зміни величини падіння ВВП, що відбувається в четвертому кварталі", оскільки вакцинація в кращому випадку розпочнеться тільки в грудні, додав експерт.

Раніше стало відомо, що ефективність вакцини, розробленої американською компанією Moderna Inc., перевищує 94%. Американська Pfizer Inc., яка розробляла вакцину спільно з німецькою BioNTech, заявила про 95% ефективності препарату.

"Ринки миттєво позитивно відреагували на ці новини. В економіки це може зайняти трохи більше часу", - сказав голова відділу європейських економічних досліджень Bank of America Рубен Сегура-Каюела.

Різке збільшення кількості випадків захворювання і посилення обмежень у всій Європі може швидко збити з курсу крихке відновлення економіки - задовго до того, як вакцина набуде широкого поширення, вважає аналітик City Index Фіона Чінкотта.

"Той факт, що тепер наприкінці ковідного тунелю загорілося світло, змусив інвесторів повеселішати, - сказала вона. - Проте не можна також ігнорувати поточної обстановки".

Залишається неясним, скільки часу буде потрібно для того, щоб економіка повернулася до нормального життя, але, ймовірно, це займе багато місяців. проблеми, пов'язані з виробництвом препаратів проти COVID-19, логістикою і розподілом означають, що для створення програм масової вакцинації буде потрібен час. Крім того, препаратам буде потрібно близько місяця для забезпечення повного захисту організму прищеплених, що ще більше відсуває точку, коли обмеження можуть бути ослаблені.

"Ситуація стане ще гіршою, перш ніж стане кращою", - вважає головний економіст з питань Європи Capital Economics Ендрю Кеннінгем.

Локдауни в регіоні збережуться на два-три місяці, а темпи падіння економік різних країн будуть неоднаковими. Як прогнозує Capital Economics, загалом ВВП єврозони може знизитися на 3% у четвертому кварталі.

"Інвестори не можуть дозволити собі ігнорувати неминучий, але не повністю передбачуваний проміжок часу між справжнім моментом і моментом у майбутньому, коли COVID-19 фактично залишиться позаду, - зазначає головний економіст податкової, аудиторської та консалтингової фірми Mazars Джордж Лагаріас. - У цей період часу стрес для економік може стати надзвичайно сильним".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА