19:08 25.11.2020

Уряд надав "Нафтогазу України" право на освоєння Чорноморського шельфу без конкурсу

2 хв читати
Уряд надав "Нафтогазу України" право на освоєння Чорноморського шельфу без конкурсу

Кабінет Міністрів на засіданні в середу ухвалив постанову "Про внесення змін до порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами", якою надав НАК "Нафтогаз України" право на розвідку та видобуток нафти й газу на шельфі Чорного моря без проведення аукціону.

"Це рішення дасть змогу наростити власний видобуток природного газу, створити робочі місця, наповнити і місцеві, і державний бюджет України. Головне, що до розробки шельфу компанія зможе приступити відразу після ухвалення нормативного акта і проходження процедури", - сказав на засіданні міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

"НАК "Нафтогаз України" є єдиною в Україні компанією з багаторічним досвідом розробки шельфових родовищ газу. Компанія має у своєму розпорядженні необхідні фінансові ресурси для проведення 3D-сейсмічних досліджень і готова оперативно розпочати розвідувальні роботи на шельфі", - йдеться в порівняльній таблиці до проекту постанови.

Згідно з різними оцінками, прогнозні й перспективні ресурси шельфу Чорного моря становлять майже 1-2 трлн. куб. м газу та більше ніж 1 трлн тонн нафти з газовим конденсатом, що може забезпечити Україну додатковим видобутком 10 млрд куб. м природного газу на рік.

Голова НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв, назвавши рішення уряду "стартом однієї з найамбітніших історій", зі свого боку, зазначив, що НАК готова розпочати сейсмічні дослідження вже через декілька місяців після отримання ліцензії та інвестувати в це і власні кошти, і залучати іноземних інвесторів.

При цьому, за його словами, Україні дуже важливо створити такі умови для залучення інвесторів, щоб українські проекти витримали конкуренцію із зарубіжними.

"Енергетична політика Заходу - все більше обмежувати інвестиції у видобуток вуглецю. При цьому міжнародні компанії наразі мають вибір із більш досліджених і досить цікавих для інвестування проектів в інших регіонах світу. У таких умовах Україна має якісніше підготувати свій шельф, щоб зробити такий проект зрозумілим і привабливим для переговорів із потужними міжнародними видобувними компаніями", - написав Коболєв на своїй Facebook-сторінці у середу, додавши, що "цим для держави і займеться "Нафтогаз".

Водночас він висловив переконання у результативності розвідки покладів газу.

"Успіхи сусідньої Туреччини та Румунії показують - газ у Чорному морі є", - написав Коболєв, зазначивши, що за інформацією НАК, на шельфі зосереджені 1-2 трлн куб. м. газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА