20:48 26.11.2020

Енергоспільнота закликає "Нафтогаз" до продажу газу на біржі, глава НАК називає умови

3 хв читати
Енергоспільнота закликає "Нафтогаз" до продажу газу на біржі, глава НАК називає умови

"Укргазвидобування", "дочка" НАК "Нафтогаз України", за рахунок виведення на біржу свого газу забезпечить рівний доступ до нього всіх учасників і може знизити ціну на нього для споживачів, вважає Секретаріат Європейської Енергоспільноти, але глава правління "Нафтогазу "Андрій Коболєв заявляє про необхідність підготувати ринок, щоб уникнути зростання боргів перед НАК.

"У результаті скасування ПСО (спецзобов’язань- ІФ) "Укргазвидобування" потенційно має в розпорядженні 6,21 млрд. куб. м природного газу на рік для прозорої торгівлі з рівними правами доступу для всіх учасників ринку, які конкурують у сегменті поставок", - йдеться в оприлюдненому в четвер ЄЕС документі з питань проектування ринку газу в Україні.

На думку Секретаріату, скасування ПСО для населення було важливим кроком на шляху лібералізації ринку, але проблемою залишається монопольний доступ НАК "Нафтогаз" до основної частини національного газовидобутку. Його експерти вважають, що виведення цього газу на біржу дозволило би створити такий самий стабільний як TTF або NCG індикатор і визначити реальну ціну українського ринку газу.

"Через включення в ціну власного видобутку ціна на український газ потенційно може бути нижчою за ціну за індексом TTF або NCG, до яких зараз прив'язана Україна", - припускає Секретаріат ЄЕС, вважаючи, що з власним видобутком прив'язка до TTF або NCG недоцільна.

Як зазначається в документі, "Укргазвидобування" має мати вільний доступ до короткострокового ринку Української енергетичної біржі (УЕБ) і може виступати потужним маркет-мейкером цього ринку, що формує стабільні цінові сигнали в Україні і підтримує формування реальних ринкових маржинальних цін. Крім того, своєю ліквідністю компанія посилить інтеграційний процес з європейськими газовими ринками і створить добре функціонуючий газовий хаб в Україні, йдеться в документі.

Зі свого боку глава правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв зазначив, що компанія вже реалізує на УЕБ газ трейдерам і нарощує такі біржові продажі, але готова продавати його, перш за все, за передоплатою або при наявності банківської гарантії.

"Ця рекомендація виконана: на УЕБ для трейдерів вже торгуються істотні обсяги газу "Нафтогазу". Газзбутам ми запропонували як прямі поставки, так і різні біржові товари. Єдиною значною перешкодою є відсутність передоплати або банківської гарантії", - написав глава НАК на своїй Facebook- сторінці в четвер.

За його словами, при інших умовах біржова торгівля буде можлива, якщо через центральний кліринговий контрагент буде реалізований принцип DVP (поставка проти платежу). Коболєв наголосив, що для цього необхідно внести зміни в Кодекс ГТС.

"Зараз Кодекс фактично говорить: відповідальність постачальника газу не обмежена. Споживач може забрати більше замовленого, а ви повинні це закрити. У такій ситуації DVP не працює, і це базова проблема українського ринку газу", - резюмував глава "Нафтогазу".

Також Секретаріат наголосив на необхідності зміни моделі ПСО для теплокомуненерго шляхом впровадження спеціальних аукціонів за прикладом тих, які існують у рамках ПСО на ринку електроенергії.

Як йдеться в документі, в комплексі з впровадженням нової моделі ПСО необхідно вирішити проблему заборгованостей у секторі теплокомуненерго (ТКЕ). Секретаріат вважає, що за боргами, що виникли в результаті дій регулятора щодо тарифів, може бути передбачено компенсацію з боку держави, а заборгованість постачальників з пені може бути списана "Нафтогазом". Стосовно боргів населення, то Секретаріат рекомендує чітко розмежувати дійсно неплатоспроможних споживачів, захистивши їх субсидіями, і тих, хто просто ухиляється від оплати, встановивши жорсткі санкції за порушення платіжної дисципліни.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА