19:16 30.11.2020

Коефіцієнт перерахунку обсягів газу в ПСГ 10,595 кВт-год/куб. м враховує інтереси всіх сторін – голова "Укртрансгазу"

3 хв читати
Коефіцієнт перерахунку обсягів газу в ПСГ 10,595 кВт-год/куб. м враховує інтереси всіх сторін – голова "Укртрансгазу"

Коефіцієнт перерахунку обсягів газу в підземних газових сховищах (ПСГ) у розмірі 10,595 кВт-год/куб. м, підтриманий підкомітетом Верховної Ради з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання, є результатом компромісу між оператором підземних сховищ газу і замовниками послуг зберігання газу й максимально враховує інтереси всіх сторін, вважає в.о. голови "Укртрансгазу" Сергій Перелома.

"10,595 кВт.год/куб. м. Саме такий коефіцієнт має використовуватися для перерахунку обсягів газу, які зберігаються в українських газосховищах, а також обсягів послуг із зберігання (закачування, відбору) газу… Воно (рішення про розмір коефіцієнта - ІФ) не ідеальне, як і наше життя. Однак максимально враховує інтереси всіх сторін", - написав Перелома на своїй Facebook-сторінці в понеділок після засідання профільного підкомітету.

При цьому він висловив сподівання, що після остаточного ухвалення законопроекту №2553, що передбачає перехід на енергетичні одиниці й запланованого до ухвалення у другому читанні найближчим часом, уже з 1 травня 2021 року облік газу вестиметься в енергетичних одиницях, як на газовому ринку Європи.

Раніше Перелома наголошував, що закладений у зазначеному законопроекті коефіцієнт для переведення ресурсу, що зберігається в ПСГ, у розмірі 10,35 кВт-ч/куб. м, не є релевантним і має бути переглянутий у бік збільшення.

Як повідомлялося, АТ "Укртрансгаз", що виступає оператором підземних сховищ (ПСГ) країни, розпочало випробування програмного комплексу для автоматичного збору та аналізу даних приладів обліку та якості природного газу в одиницях енергії кВт-год, планує до кінця 2020 року ввести цей комплекс в промислову експлуатацію на 11 ПСГ України.

Крім того, протягом 2021-2025 рр. на дев'яти українських ПСГ буде встановлено сучасні вузли заміру газу з потоковими хроматографами та вологомірами, які відповідно до Кодексу газосховищ мають бути встановлені на межі балансової відповідальності ПСГ і ГТС. Це дасть можливість в онлайн-режимі відслідковувати якісні та фізико-хімічні характеристики природного газу, враховувати його і у фізичних, і в енергетичних одиницях.

Верховна Рада затвердила у першому читанні в червні законопроект про перехід до обліку газу в одиницях енергії (№2553). Документ, зокрема, пропонує надати Кабінету Міністрів право ухвалювати рішення про перехід на розрахунки та балансування на ринку під час транспортування, зберігання, розподілу, видобутку, купівлі-продажу, постачання та споживання, здійснення митного контролю та оформлення природного газу в енергетичних одиницях.

До системи 12 підземних сховищ "Укртрансгазу", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", загальною місткістю 31 млрд куб. м входять Більче-Волицько-Угерське ПСГ (17,05 млрд куб. м), Угерське (1,9 млрд куб. м), Дашавське (2,15 млрд куб. м), Опарське (1,92 млрд куб. м), Богородчанське (2,3 млрд куб. м), Червонопартизанське (1,5 млрд куб. м), Солохівське (1,3 млрд куб. м), Олишівське (0,31 млрд куб. м), Пролетарське (1 млрд куб. м), Кегичівське (0,7 млрд куб. м), Краснопопівське (0,42 млрд куб. м), Вергунське (0,4 млрд куб. м, розташоване на тимчасово окупованій території).

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА