19:54 01.12.2020

ЄС констатує застій реформи корпоративного управління в оборонній промисловості України

2 хв читати
ЄС констатує застій реформи корпоративного управління в оборонній промисловості України

Реформа корпоративного управління в оборонній промисловості України не просунулася, зазначається в щорічному звіті ЄС стосовно реалізації Угоди про асоціацію Україна-ЄС, оприлюдненій у вівторок в Брюсселі напередодні засідання Ради асоціації Україна-ЄС 8 грудня.

"Новий глава держконцерну "Укроборонпром" (Айварас Абромавічус - ІФ) зробив низку важливих кроків у цьому напрямі з реорганізації галузі відповідно до принципів ОЕСР. Однак у жовтні він був звільнений зі своєї посади", - йдеться в документі.

Його автори зазначають, що паралельно з цим в липні було створено нове Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості (Мінстратегпром) під керівництвом нового віце-прем'єра Олега Уруського, який візьме на себе управління всіма державними підприємствами оборонної промисловості.

Загалом ЄС наголошує, що недавні події в сфері реформи державних підприємств підірвали її шанси на успіх, незважаючи на публікацію Міністерством економіки в кінці 2019 року плану щодо приведення практики корпоративного управління в 10 найбільших державних підприємствах у відповідність з принципами ОЕСР. У документі ЄС зазначається, що кілька членів наглядових рад та директорів були звільнені або були змушені піти у відставку, за цим послідували заборони на участь іноземців як незалежних директорів через зобов'язання з електронного декларування, а також обмеження зарплат на час карантину з COVID-19, зняте лише в жовтні.

"Макрофінансова допомога ЄС і програми МВФ вимагають прогресу в декількох областях корпоративного управління держпідприємств", - наголошується в звіті.

Його автори нагадали, що Україна подала заявку на приєднання до керівних принципів корпоративного управління державних підприємств ОЕСР, ОЕСР приступила до оцінки, а її результати очікуються через рік-півтора.

"Пандемія неминуче уповільнила хід реформ через відволікання ресурсів і політичної уваги, в той час як різкі перестановки в уряді і зміни в персоналі та керівництві державних органів додали додаткової невизначеності в цей період", - констатує ЄС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА