17:55 03.12.2020

Радник делегації ЄС в Україні пропонує віддати ЄБРР 10% акцій УЗ, щоб звільнити компанію від обслуговування фінансових боргів

2 хв читати
Радник делегації ЄС в Україні пропонує віддати ЄБРР 10% акцій УЗ, щоб звільнити компанію від обслуговування фінансових боргів

Екс-заступник міністра інфраструктури України з питань євроінтеграції, радник делегації ЄС в Україні Віктор Довгань пропонує віддати 10% акцій АТ "Укрзалізниця" (УЗ) Європейському банку реконструкції та розвитку(ЄБРР), звільнивши компанію від тягаря обслуговування фінансових боргів.

"У нас уже немає можливості залучати кредити, але ми можемо, наприклад, конвертувати зобов'язання УЗ перед ЄБРР у пакет акцій компанії. Давайте дамо банку 10% акцій УЗ, введемо в наглядову раду двох осіб від ЄБРР, щоб вони захищали її інтереси, й таким чином звільнимо УЗ від тягаря обслуговування фінансових боргів", - сказав він в інтерв'ю профільному онлайн-виданню Mintrans.

Довгань також повідомив, що ще під час підготовки кредитних договорів з Європейським інвестиційним банком і ЄБРР з електрифікації залізничної ділянки Долинська - Миколаїв з'ясувалося, що "Укрзалізниця" вже не має ліквідних активів, які могли б стати забезпеченням за кредитами.

"Усе більш-менш цінне, що було в УЗ, уже перебуває в заставі. В компанії дуже висока кредиторська заборгованість. Це переддефолтний стан. Європейські партнери готові фінансувати УЗ. Але вони не хочуть вкладати гроші в неробочий механізм", - наголосив Довгань.

Він нагадав, що ідея продажу частини пакета акцій "Укрзалізниці" обговорюється ще з минулого року.

Довгань зазначив, що в Маріуполі на великому інвестиційному форумі Мінінфраструктури, "Укрзалізниця" і ЄБРР підписали меморандум про взаєморозуміння, в якому, "по суті, йшлося про підготовку УЗ до IPO".

"У кулуарах форуму ми обговорювали можливість конвертації боргів УЗ у пакет акцій 25%-1 акція для ЄБРР, тобто передати блокувальний пакет. Але боргів в УЗ менше, ніж коштує цей пакет. Тому компанія також могла розраховувати на отримання "живих" грошей. Я не знаю, в скільки оцінюється УЗ, але цей пакет акцій - мільярди євро. Європейці були готові на цей механізм", - зазначив він.

Як повідомлялося, раніше міністр інфраструктури України Владислав Криклій планував розділити УЗ на оператора інфраструктури, вантажного перевізника та пасажирського перевізника, а також провести IPO.

Екс-глава УЗ Євген Кравцов планував також створити окрему компанію для важких ремонтів рухомого складу та розглянути можливість її приватизації.

У жовтні 2019 року Кабінет Міністрів України повернув АТ "Укрзалізниця" до сфери управління Міністерства інфраструктури України.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА