18:25 03.12.2020

Печерський райсуд Києва 4 грудня розгляне справу за позовом сім'ї Суркісів про вклади у Приватбанку

2 хв читати
Печерський райсуд Києва 4 грудня розгляне справу за позовом сім'ї Суркісів про вклади у Приватбанку

Печерський районний суд міста Києва 4 грудня розгляне справу за позовом сім'ї Суркісів про скасування рішень НБУ про визнання їх пов'язаними з Приватбанком особами та визнання нечинними договорів обміну їхніх коштів у банку на суму понад 1 млрд грн на акції банку (bail-in), пізніше викуплені державою за 1 грн.

Банк нагадав, що Велика палата Верховного Суду (ВС) дійшла висновку, що позов у цій справі подано на захист майнових прав на вклад, і надала позивачам можливість заново розпочати розгляд цієї справи в судах цивільної юрисдикції.

Як повідомлялося, Велика палата ВС 15 червня частково задовольнила касаційну скаргу НБУ, Кабінету Міністрів і Приватбанку, скасувавши рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім'ї Суркісів про скасування рішень НБУ про визнання їх пов'язаними з Приватбанком особами та визнання недійсними bail-in.

Під час засідання також стало відомо, що Ігор Суркіс володіє і на момент націоналізації контролює опосередковано 8,25% у медіахолдингу "1+1", водночас, згідно зі статтею 24 закону про відмивання доходів, значною участю є 10% і більше.

Уточнюється, що Суркіс володіє часткою в медіахолдингу через офшорну компанію Bolvik, у якій йому належать 33,3%, тоді як офшор володіє 25% акцій медіахолдингу. Ще одним акціонером Bolvik є дружина народного депутата Віктора Медведчука телеведуча Оксана Марченко. Є також третій власник, особа якого не розкривається.

Під час засідання також стало відомо, що не всі депозити Суркісів у Приватбанку потрапили під процедуру bail-in. Ідеться про депозит Рахміля Суркіса (батько Суркісів) на 514 млн грн.

Крім того, НБУ і Кабмін у понеділок подали клопотання, яке підтримав Приватбанк, про закриття справи на підставі положень банківського закону №590-IX.

Як повідомлялося, для Нацбанку, Кабміну та Приватбанку було важливо відстояти законність процедури bail-in, оскільки в разі програшу шляхом сім'ї Суркісів, найімовірніше, могли піти інші учасники цієї процедури, загальна сума якої перевищує 29 млрд грн.

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію Нацбанку й колишніх акціонерів Приватбанку, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови та влив у її капітал понад 155 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА