18:00 04.12.2020

Модульні АЗС об'єднуються в рамках Національної асоціації паливного рітейлу для захисту своїх прав

2 хв читати
Модульні АЗС об'єднуються в рамках Національної асоціації паливного рітейлу для захисту своїх прав

Модульні (малі) АЗС об'єднуються в рамках Національної асоціації паливного рітейлу (НАПР) для захисту своїх інтересів і напрацювання єдиних правил розміщення об'єктів за наявних суперечностей у законодавстві.

"Таким чином сектор малого підприємництва на ринку нафтопродуктів намагається захистити свої законні права і зупинити перешкоджання своїй діяльності з боку контролюючих органів на місцях", - йдеться в прес-релізі асоціації.

За її даними, чинне законодавство містить певні особливості правового регулювання виготовлення, сертифікації, встановлення та експлуатації малих АЗС. Зокрема, малі АЗС не належать до об'єктів підвищеної небезпеки, до них не висувають вимог щодо здійснення екологічної оцінки впливу на довкілля, вони не належать до об'єктів нерухомості.

В асоціації зазначають, що правоохоронні та контролюючі органи не враховують особливості правового статусу модульних АЗС, що призводить до численних обмежень у їхній господарській діяльності та відповідних збитків цього сектору малого підприємництва.

"Учасники асоціації акцентують увагу, що є суперечність у тлумаченні норм чинного законодавства у сфері ліцензування роздрібної торгівлі пальним територіальними органами Державної податкової служби України, що створює перешкоди під час здійснення господарської діяльності та впливає на загальну тінізацію сектору малих АЗС", - йдеться в повідомленні.

На думку НАПР, податкові органи необґрунтовано розцінюють малі АЗС як об'єкти будівництва і вимагають від них акти введення в експлуатацію та готовності до експлуатації об'єкта.

"Такі вимоги податківців призводять до монополізації ринку пального в Україні та перешкоджають його розвитку на основі прозорої економічної конкуренції. Тому учасники асоціації вимагають створення єдиних нормативних, виробничих, будівельних, адміністративно-процедурних основ розміщення малих АЗС", - йдеться в прес-релізі.

Насамперед це стосується формулювання чітких роз'яснень щодо регламентації діяльності малих АЗС і визначення вичерпного переліку документів, необхідних для ліцензування роздрібної торгівлі пальним згідно з ч. 38 ст. 15 закону "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального".

НАПР звертає увагу комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради на ці проблеми нормативного забезпечення для отримання обґрунтованих професійних роз'яснень та рекомендацій.

"Це дасть змогу отримати єдині прозорі принципи ліцензування роздрібної торгівлі пальним для всіх учасників ринку", - резюмують у НАПР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА