12:43 07.12.2020

Міжнародні резерви України за підсумками листопада залишилися на рівні $26,1 млрд - НБУ

2 хв читати
Міжнародні резерви України за підсумками листопада залишилися на рівні $26,1 млрд - НБУ

Міжнародні резерви України на 1 грудня 2020 року становили, за попередніми даними, $26 млрд 135,7 млн (в еквіваленті), що на $4,7 млн менше, ніж на початок листопада, повідомив Нацбанк України (НБУ) в понеділок.

"У листопаді вони (резерви - ІФ) зменшилися на $4,7 млн (в еквіваленті) в результаті погашення зовнішніх і внутрішніх зобов'язань держави й операцій Національного банку для згладжування курсових коливань на валютному ринку, які були урівноважені за рахунок валютних надходжень на користь уряду", - йдеться в повідомленні.

Як зазначає Нацбанк, на динаміці резервів у листопаді позначилися операції уряду з управління держборгом - загальний обсяг платежів з обслуговування і погашення державного й гарантованого державою боргу в інвалюті становив $319, 6 млн (в еквіваленті).

Уточнюється, що $245,9 млн було спрямовано на обслуговування і погашення облігацій внутрішньої держпозики, номінованих в інвалюті, $72,5 млн - на обслуговування єврооблігацій, а залишок - на виконання інших зобов'язань держави в інвалюті.

Водночас валютні надходження на користь уряду становили $355,5 млн (в еквіваленті), зазначає НБУ.

Згідно з повідомленням, на динаміці резервів також позначилися операції центробанку на міжбанківському валютному ринку - в листопаді регулятор купив $41 млн і провів кілька інтервенцій із продажу валюти на суму $87 млн у перший тиждень місяця.

"На початку листопада попит на валюту на міжбанківському валютному ринку перевищував пропозицію в результаті продовження пожвавлення ділової активності, зокрема через активізацію імпортерів", - пояснив регулятор.

Крім того, на динаміку показника в листопаді вплинула переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют) - минулого місяця їхня вартість зросла на $77, 9 млн в еквіваленті, свідчать дані Нацбанку.

Як зазначає регулятор, станом на 1 грудня 2020 року обсяг міжнародних резервів покриває 4,3 місяця майбутнього імпорту. Уточнюється, що цього вистачає для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду і НБУ.

Окрім цього, НБУ уточнив, що чисті міжнародні резерви (ЧМР) України в жовтні скоротилися на $154 млн, або на 1% - до $15,22 млрд.

Як повідомлялося, на початок цього року міжнародні резерви України становили $25,302 млрд, а ЧМР - $15,785 млрд.

У структурі резервів на початок року цінні папери займали 84,2%, готівка, коррахунки та депозити - 10,9%, а золото - 4,8%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА