20:41 09.12.2020

Банкіри очікують збереження облікової ставки НБУ на рівні 6%

6 хв читати
Банкіри очікують збереження облікової ставки НБУ на рівні 6%

Національний банк України цього тижня знову збереже облікову ставку на рівні 6% річних, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри, водночас вони очікують зростання ставки на початку 2021 року.

"НБУ цього тижня збереже облікову ставку стабільною на рівні 6% річних. Підстав для зниження облікової ставки з метою повернення інфляції в цільовий діапазон немає, оскільки перспектива прискорення інфляції стає дедалі виразнішою і ближчою", - зазначив начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов.

Його думку поділяє головний економіст Креді Агріколь Банку Олександр Печерицин. "Це має бути баланс між низькою поточною інфляцією й очікуваннями її прискорення в найближчі кілька місяців", - зазначив він.

"Головними передумовами такого рішення (збереження ставки - ІФ) є факт того, що інфляція досі є нижчою за цільовий діапазон, а також анонсоване урядом посилення карантинних обмежень, яке потребуватиме збереження ставки на поточному низькому рівні для підтримки економічної активності", - пояснив директор департаменту стратегії Кредобанку Роман Лепак.

Директор департаменту казначейсько-інвестиційних послуг Укрексімбанку Антон Болдирєв підтримав прогноз збереження ставки і зазначив, що на рішення Національного банку впливають кілька різноспрямованих чинників: з одного боку, зростання інфляційних очікувань, а з іншого боку - необхідність підтримувати економіку під час кризи.

"Цілком логічним буде рішення НБУ почекати й подивитися, чим закінчиться переговорний процес із МВФ, чи буде локдаун, і як це вплине на економіку країни, який розвиток подій буде у боротьбі з коронавірусом і його наслідками", - додав Болдирєв.

Подібну думку поділяє і головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Аваль Сергій Колодій. "Відставання фактичного ВВП від потенційного компенсується очікуваннями прискорення інфляції та паузою в співпраці з МВФ", - пояснив він.

Керівник інвестиційного бізнесу Укрсиббанку Сергій Ягнич також не прогнозує зміни облікової ставки на грудневому засіданні.

"З одного боку, рівень інфляції вже кілька місяців є нижчим за цільовий діапазон НБУ, з іншого боку, на тлі деякого зниження курсу національної валюти в осінній період, слабкого урожаю зернових, а також зростання цін на енергоносії слід очікувати прискорення інфляційної динаміки", - уточнив експерт.

"Суттєвих перекосів курсу обміну валют або інфляції наразі немає, і рішення залишити ставку без змін буде логічним кроком з боку НБУ", - підтримав його думку директор департаменту ризик-менеджменту Акордбанку Микола Войтків.

Він додав, що регулятор навряд чи збільшуватиме облікову ставку, враховуючи, що уряд на початку 2021 року має намір запровадити локдаун, який вплине на ділову активність.

"З високою ймовірністю Національний банк не змінюватиме розміру облікової ставки 10 грудня і збереже її на нинішньому рівні 6% річних", - також вважає голова правління Кредитвест Банку Ігор Тихонов.

Водночас наступного року банкіри чекають на збільшення ставки.

"Ми зберігаємо очікування щодо переходу НБУ до підвищення облікової ставки вже в І кварталі 2021 року. До весни перспектива "пробиття" інфляційного діапазону НБУ наскрізь може стати дуже відчутною, що потребуватиме від центрального банку випереджальної реакції у формі підвищення ставки", - зазначив представник Альфа-Банку Олексій Блінов.

Він прогнозує, що сильний висхідний тиск на процентні ставки і далі чинитиме висока потреба держави в рефінансуванні боргу.

"При цьому можливі додаткові карантинні обмеження в січні, найімовірніше, будуть набагато м'якші, ніж у ІІ кварталі, тому не варто очікувати нової дезінфляційної хвилі на початку 2021 року, особливо в умовах підвищення мінімальної заробітної плати одразу на 20%", - додав експерт.

"Ми вважаємо дуже ймовірною перспективу поетапного підвищення облікової ставки в 2021 році на 300 пунктів - до 9% річних. Причому найбільш імовірним періодом цього підвищення є перше півріччя 2021 року", - зазначив Блінов.

Подібну позицію озвучив і Печерицин із Креді Агріколь Банку, який прогнозує суттєве збільшення інфляції до верхньої межі цільового рівня НБУ. "Імовірність коригувального підвищення облікової ставки наприкінці першого кварталу 2021 року збільшується", - пояснив експерт.

"Оскільки навіть офіційний прогноз НБУ на 2021 рік передбачає прискорення інфляції до 6,5%, то максимальне значення облікової ставки в 2021 році може перевищити 8,5-9%. При цьому в першому кварталі слід очікувати поетапного підвищення облікової ставки - на 0,5 п. п. у січні та на 0,75-1 п. п. у березні", - зазначив представник Кредобанку Лепак.

Він додав, що діапазон підвищення облікової ставки у 2021 році безпосередньо визначатиметься динамікою інфляції, а, за прогнозом банку, НБУ не допустить перевищення показником інфляції значення облікової ставки.

Тихонов із Кредитвест Банку вважає, що ймовірність підвищення ставки на початку 2021 року залишається досить високою, проте є значно нижчою, ніж два місяці тому. За його словами, посилення карантину в січні стримає споживчий попит та інфляцію, і такі обмежувальні заходи потребуватимуть додаткових стимулів від економіки, що мотивуватиме НБУ продовжувати м'яку монетарну політику.

"Якщо обмежувальні заходи будуть значними, вважаю, НБУ може відмовитися від планів підвищити ставку під час першого засідання 21 січня", - додав експерт.

Вплив пандемії та запровадження жорстких карантинних обмежень як один з основних чинників найближчим часом відзначив також представник Райффайзен Банку Аваль Колодій та представник Кредобанку Лепак. Вони пояснюють, що обмеження матимуть суттєвий негативний вплив на попит та ділову активність, а, отже, і на інфляцію - ключовий цільовий показник для НБУ.

За словами Колодія, основними чинниками потенційного підняття облікової ставки є прискорення інфляції та підвищення фіскальних ризиків унаслідок паузи, що затягнулася в співпраці з МВФ.

Водночас він зазначив, що перемога Джозефа Байдена на виборах США і запуск у грудні програм масової вакцинації сприяли поліпшенню глобальних тенденцій щодо розвитку економік країн із ринками, що формуються. Ухвалення збалансованішого бюджету і відстрочення другого етапу підвищення мінімальної заробітної плати сприятиме зниженню ризиків прискорення інфляції, додав Колодій.

Неочевидним назвав підвищення ставки і представник Укрсиббанку Ягнич. За його словами, імовірність підняття облікової ставки в першій половині 2021 року залежатиме від фактичної траєкторії інфляції та стабільності інфляційних очікувань. На його думку, очікувати зниження облікової ставки навряд чи варто раніше за другу половину наступного року.

Як повідомлялося, в листопаді інфляція зросла до 1,3% порівняно з 1% у жовтні, а в річному вимірі - з 2,6% до 3,8% за цільового діапазону Нацбанку 4-6%.

Уряд у середу вирішив продовжити поточний режим карантину до кінця лютого, а з 8 до 24 січня запровадити посилений карантин.

НБУ з 31 січня 2020 року знизив облікову ставку з 13,5% до 11% річних, з 13 березня - до 10% річних, а з 24 квітня - до 8% річних. Після цього з 12 червня правління регулятора знизило показник ще на 2 процентні пункти - до 6% річних, а на наступних трьох засіданнях у липні, вересні та жовтні зберегло його на цьому рівні.

Водночас наприкінці жовтня Нацбанк змінив прогнозну траєкторію облікової ставки та допустив її зростання до 7,5% до кінця 2021 року з подальшим зниженням до 6,5% до кінця 2022 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА